Szabadon engedtük "Tokajt", a mérgezésből felgyógyult parlagi sast

Megtalálási helyétől nem messze, Szabadkígyós közelében engedtük szabadon Tokajt, a mentett parlagi sast. A fokozottan védett ragadozó madár mérgezéses tünetek miatt került Állatkertünk mentőhelyére, ahol szerencsére sikerült meggyógyítani.

"Tokaj", a mérgezésből felgyógyult parlagi sas elengedése (Fotó: Bagosi Zoltán).

Mérgezésből felgyógyult parlagi sast engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei Békés megyében, a Szabadkígyós és Kétegyháza között található védett területen. A madarat december 1-én találták legyengült állapotban a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, majd egy helyi állatorvosi vizsgálat után Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére került. A mérgezéses tüneteket mutató állat jól reagált a kezelésre, így egy héttel ezelőtt már tünetmentes volt. Ugyanakkor az elengedéshez kicsit javítani kellett a madár kondícióján, ami szintén sikerült. Így újra képes emberi segítség nélkül boldogulni a szabad természetben.

A szabadon engedés helye nem esett messze a megtalálás helyétől, így a sas a számára ismerős terepre került vissza. Ráadásul ez a terület igen gazdag különféle vadon élő rágcsálókban, így megfelelő zsákmányt is találhat magának. A mentett madár elengedése előtt egy GPS jeladó készüléket is kapott, így a későbbiekben is nyomon lehet tölteni a sorsát, illetve azt, hogy mikor merre tartózkodik. A "Tokaj" névre keresztelt állat egyébként a tavalyi évben kelt ki és nevelődött fel egy Tokaj környékén található sasfészekben. Külleme alapján valószínűleg tojó, súlya pedig csaknem 4 kg.

"Tokaj", a mérgezésből felgyógyult parlagi sas elengedés előtt (Fotó: Bagosi Zoltán).
"Tokaj" elengedés előtt
(Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Bagosi Zoltán).


"Tokaj" megmentését és elengedését kisfilmünkön is megnézheti
(Videó: termeszetfilm.hu).

 

A parlagi sas (Aquila heliaca) Magyarországon őshonos, fokozottan védett ragadozómadár, természetvédelmi értéke 1.000.000 forint. A faj fennmaradását fenyegető különféle veszélyeztető tényezők között sajnos a mérgezés is igen jelentősnek számít. A szándékos, illetve a véletlen mérgezések visszaszorítása, valamint a mérgezett állatok mentése érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által koordinált, s LIFE Nature programként uniós támogatásban részesülő parlagi sas védelmi program keretében több szervezet és intézmény, köztük számos nemzeti park és a Fővárosi Állat- és Növénykert is részt vesz a faj védelmében. A mérgezett madarak gyógyításának és utókezelésének feladatát rendszerint az Állatkert látja el.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

Kapcsolódó hírek

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Magyarország és a térség egyik legnagyobb természetvédelmi civil szervezete állatgondozói és környezeti nevelési feladatok ellátására 1 fő teljes állású (heti 40 óra) munkatársat keres.