Szalakóta Látogatóközpont átadó és Fehértavi Darvadozás

Idén immáron 8. alkalommal kerül megrendezésre a Fehértavi Darvadozás. A darvak látványos vonulása köré szerveződő ökoturisztikai fesztivál több helyszínen várja a természet iránt érdeklődőket. Ezek egyike a szegedi Fehér-tó mellellett található Szalakóta Látogatóközpont, amelynek ünnepélyes átadójára a Darvadozás nyújt remek lehetőséget.

Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre érik el a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. A térség daruvonulásban betöltött szerepét jól jellemzi, hogy az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. A legutóbbi évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepére elérheti akár az 50-70 ezres egyedszámot is.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) november 8-án 15 órától várják a szakma és a sajtó képviselőit a „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” című projekt keretében felépült Szalakóta Látogatóközpont megnyitójára. A megnyitón bemutatásra kerül a projekt előrehaladása, és az MME Csongrád Megyei Helyi csoportjának tevékenysége. A program regisztráció köteles, kérjük, jelezze részvételi szándékát 2019. november 4-ig e-mailben az alábbi elérhetőségen: csongrad@mme.hu

Szalakóta látogatóközpont (Fotó: Tokody Béla)

November 9-én, szombaton a családoknak készül az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja számos remek programmal:

7:00-12:00 - Madárgyűrűzési bemutató – Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
8:00  - Madárbarát kert bemutatása - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
9:00  - Tanösvény túra - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
10:00  - Madárbarát kert bemutatása - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
11:00  - Tanösvény túra - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
12:00  - Madárbarát kert bemutatása - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
13:00  - Tanösvény túra (1,5 km) - Indulás: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)

További programok:

  • játszóház gyerekeknek
  • vetélkedő
  • filmvetítés
  • MME bolt

Helyszín: Szalakóta Látogatóközpont (Ikerház-FOT)
SEGÍTSÉG A MEGKÖZELÍTÉSHEZ: https://www.google.hu/maps/place/MME+Feh%C3%A9r-tavi+Ornitol%C3%B3giai+T%C3%A1bor/@46.3541058,20.0901739,14z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0xd402683ae7dd9d19!8m2!3d46.3472127!4d20.1045138

    

  Madárgyűrűzés                                       Darutúra   (Fotó: Tokody Bála)

Darvak (Fotó: Orbán Zoltán)

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság programjai (Rendezvényközpont szatymazi Postakocsi Csárda):
6:00 Hajnali túra a Fehér-tóhoz. Találkozó és indulási helyszín: Macskási-gyep
8:00-13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig.
9:00-15:00 Játszóház és kézműves foglalkozás, természetrajzi előadás a darvakról, helyi termék bemutató, bábos mesesarok, a Szegedi Vadaspark bemutatkozása, lovaskocsizás. (A lovaskocsizás ára 200 Ft/fő, a kocsisnál kell fizetni.)
11:00 Bemutatkozik Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája
12:00 Gyermekrajz pályázat eredményhirdetése
13:00 Tóth Gábor vadállat bemutatója
15:00 Daru búcsúztató – a darvak esti behúzásának megtekintése. Indulás: Sándorfalva, Macskási-gyep
18:00 Fotós futam eredményhirdetés és vetítés a nap képeiből

A rendezvény helyszínei között közlekedő kisbuszt ingyenesen igénybe lehet venni!

Darvak (fotó Orbán Zoltán)

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.