Szándéknyilatkozat elfogadásával zárult az MME és a BirdLife közös konferenciája

29 ország 120 szakemberének részvételével zajlott a “Power lines and bird mortality in Europe” című nemzetközi konferencia, amelyet az MME és ernyőszervezete a BirdLife International szervezett. A MAVIR székházában tartott találkozón áttekintették a madarak egyik legfőbb halálozási okának számító áramütéssel kapcsolatos problémákat.

MAVIR konferencia (fotó: Szász Péter)


A távvezeték-oszlopokon történő áramütés és vezetékkel ütközés egész Európában jelentős madárvédelmi és hálózatüzemeltetési probléma, amelynek megoldása csak összehangolt munkával lehetséges. A villamosenergia-ipari vállalatok és a természetvédők egyaránt érdekeltek abban, hogy csökkentsék az áramütött madarak számát.

Halmos Gergő köszöntőbeszéde (fotó: Szász Péter)
Az MME részéről Halmos Gergő köszöntötte a résztvevőket


A konferenciával egy napon elindult a "Vércse valóságshow" a MAVIR honlapján. Mostantól bárki a nap 24 órájában figyelemmel kísérheti egy nagyfeszültségű oszlop tetején fészkelő vércsepár életét.


Az eseményen 29 ország 120 szakembere vett részt


A konferencia díszvendége


A cégek bemutatták madárvédelmi megoldásaikat
(Fotók és videó: Szász Péter)


MME/BirdLife Hungary would like to say a special thank
you to sponsors and supporters for making this
conference possible.Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó hírek

A nagyfülű denevér jó állapotú erdőink fokozottan védett faja (Fotó: Forrásy Cs.)

A mérsékelt égövi denevérek között a kisebb elterjedési területtel rendelkező fajok közé, hazánkban a ritkább fajok közé tartozik. Európán kívül a Fekete-tenger környékén, illetve a Kaukázusban él.

Harkályvédelmi tréning

Az MME Harkályvédelmi Szakosztályának szervezésében az Ifjúsági Tagozat 27 jelenlegi és leendő tagja (13 Helyi Csoport képviseletében) vehetett részt egy igen jó hangulatú harkályos tréningen az október 15-17-ei hétvégén. Szállásunk a börzsönyi Hiúz házban volt, ahol első este megismerkedhettünk a Szakosztály munkájával és céljaival, Cserép György megnyitó előadásából....

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.