Szeptember első szombatja idén is a Rákosi Vipera Napja

Idén immár ötödik alkalommal rendezzük meg a Rákosi Vipera Napját. A hagyományoknak megfelelően szeptember első szombatján - szeptember 7-én találkozhat velünk több magyarországi állatkertben.

Ezen a napon felhívjuk a figyelmet a biológiai sokféleség csökkenésére, mely folyamat megállításához egy mérges kígyó védelme is éppen olyan fontos, mint más fajok állományának megőrzése. Ahogy korábban, az idén is kiadványokkal, játékokkal, vetélkedőkkel várjuk az érdeklődőket valamennyi korosztályból.

 

A következő helyszíneken találkozhatnak velünk az érdeklődők:

- Budapest: Fővárosi Állat és Növénykert

- Győr: Xantus János Állatkert

- Kecskeméti Vadaskert

- Nyíregyházi Állatpark - Sóstó Zoo

- Budakeszi Vadaspark

- Szegedi Vadaspark

 

Keresse a megadott helyszíneken viperás standunkat.

 

Kapcsolódó oldalak

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

A denevéranyák szülőközösségeket képeznek. A vadászat ideje alatt a kölyköket a szálláshelyen u.n. denevéróvodákban hagyják, ahol egymást melegítik a kicsik (kereknyergű patkósdenevér – fotó: Boldogh S.

A denevérek ősszel párzanak, a petesejt azonban csak tavasszal termékenyül meg, mikor az emelkedő hőmérséklet és az éledő rovarvilág sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít az embrió fejlődéséhez. A terhesség alig másfél hónap, a kölykök – fajtól és az aktuális időjárástól függően – május végétől július elejéig születnek. Mivel emlősállatok, így utódaikat elevenen hozzák a...

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Hegyesorrú denevér (Fotó: Atli Arnarson)

Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik, egy kifejlett állat akár 25 gramm is lehet - bár ez is mindössze 6 szem kockacukor súlya. Megjelenésében, életmódjában és a veszélyeztető tényezők tekintetében nagyon hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran vegyes kolóniákat is alkot (a két fajra vonatkozó adatok „nagy Myotis” név alatt gyűlnek).