Színhiányos madarakat láttam?

Környezetünkben több madárfaj van, mely feltűnően színes tollruhával rendelkezik. Mostanában azonban, picit akár zavarba is jöhetünk, hiszen az elénk kerülő madár határozottan hasonlít a „megszokottra”, ám valahogy mintha hiányozna pár szín róla.

tengelic

Az oka egyszerű: fiatal, ez évben kelt madarat látunk. Ők, ha már kirepültek, akkor gyakorlatilag ugyanakkora méretűek, mint a szülők, ám a színezetük nem annyira „szép”.
Nagyon jó példa erre a tengelic (képünkön). Ha valakit megkérdeznénk, melyik a legjellemzőbb színe, akkor a piros színt említené. Valóban, a fejen található piros tollak a faj könnyű beazonosítását megoldják. Ám most olyan példányokat is láthatunk, ahol a piros szín teljes mértékben hiányzik. Ők a fiatalok. Ha jobban szemügyre vesszük, akkor más színbeli eltéréseket is észre lehet venni náluk.
A jellemző színek később úgy alakulnak ki, hogy vedlés alkalmával a madár más színű tollakat növeszt ott, így pl. a tengeliceknél a téli etetőn már csak „piros arcú” madarakat lehet látni. Vannak azonban olyan madarak –pl. rétisas- melyek tollruhája csak több év alatt válik olyan széppé, mint az öreg madaraknál lehet látni.

Az alábbi videón a "gyerek" tengelic fürdik az itatóban:
https://www.youtube.com/watch?v=OAaGVLxyzaQ

 

Írta: Kincses László, fotó: Orbán Zoltán