Szinkron Éjszakai Lepkészet - Beszámoló

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Az időjárás kedvezően alakult, emiatt sehol sem kellett elnapolni a lámpázást. A telihold a lepkék tömeges érkezését ugyan nem annyira, de az éjszakai program hangulatát mindenképpen emelte. Több, mint 200 különböző éjszakai nagylepke-faj érkezett a lámpákra és csalétkekre, köztük olyan látványosságok is, mint a védett kék övesbagoly (Catocala fraxini), vagy az Európában ugyan nem őshonos, de tenyérnyi méretével és egyedi alakjával meglehetősen impozáns tölgyfa-pávaszem (Antheraea yamamai).

Országosan összesen 11 helyszínen több, mint 200 látogató vett részt a programon. Nagyobbik részüknek újdonság volt az éjszakai lepkék direkt csalogatásának e fajta élménye, sokszor igen találó és elgondolkodtató kérdéseikkel pedig minket – a helyszínek házigazdáit – is megerősítettek abban, hogy valóban milyen sokrétű a lepkék világa, és mennyi mindent nem tudunk még róluk. Azt azonban biztosra vehetjük, hogy a repülő rovar biomassza – köztük általánosan a lepkéké is – rohamosan csökken, bizonyos helyeken olyan mértékben, hogy a rájuk épülő tápláléklánc és a beporzásra váró különböző növények hosszú távú fennmaradása is veszélyeztetett.

Hiszünk abban, hogy hasonló programokon olyan élménnyel gazdagodhat a közönség – és ugyanúgy mi is –, amely kizárja annak lehetőségét, hogy ne tekintsük fontosnak és önmagukban is értékesnek ezeket a törékeny teremtményeket.


Fotó: Kepes József

Egyik kiskunsági helyszínünkön, a hosszan tartó szárazság miatt kialakult, szinte homoksivatagos útviszonyok miatt a programot sajnos törölnünk kellett, egy másik helyszínen pedig a szervezést követően frissen letelepített, nem várt útakadályok nehezítették, vagy tették teljesen lehetetlenné többek kijutását. A kellemetlenségekért elnézést kérünk, igyekszünk még körültekintőbbek lenni a továbbiakban. Első országos akciónk összességében azonban folytatásra érdemesnek bizonyult, szándékunk az esemény színvonalának növelése, a lepkész szakma szélesebb bevonásával, várhatóan még több helyszínen, további lepkefajok megfigyelésének esélyével.

Várjuk észrevételeidet, ötleteidet, akár vendégként, akár a Lepkevédelmi Szakosztály leendő tagjaként is! Lehet, hogy legközelebb már Te is házigazdája leszel egy helyszínnek!


Fotó: Kepes József

 

Kapcsolódó hírek

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni. 

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 28. 9:13