Tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt, hogy megjelent a Calandrella XV. évfolyama

Az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának természettudományos folyóirata a Calandrella. Kiadványunk profiljához tartozik a földtan, botanika, zoológia és ökológia, valamint a biogeográfia. Tág teret szentelünk a környezet-és természetvédelmi kutatások eredményeinek, továbbá az ifjúság által végzett kutatómunka megjelentetésének.

 

A Calandrella immár 25 éves múltra visszatekintő kiadvány, mely egyaránt teret ad a Hajdú-Bihar megyéből, illetve a Kárpát-medence bármely területéről érkező híreknek, írásoknak. Folyamatosan várunk cikkeket, rövid közleményeket a fent megnevezett területekről az mmehbcs@gmail.com e-mail címre.

Főszerkesztő: Dr. Endes Mihály

A folyóirat megjelenéséhez támogatóként a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, illetve a Debreceni Egyetem TTK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék járult hozzá.


A kötet tartalomjegyzéke elérhető itt>>

Leendő szerzőink részére pedig itt>> olvasható útmutatásunk.


A Calandrella legújabb száma 1.500 Ft adomány ellenében megrendelhető az mmehbcs@gmail.com e-mail címen vagy a 06-30-4545-058-as telefonszámon.

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Veszelinov Ottó
MME Hajdú-Bihar-Megyei Helyi Csoport

Kapcsolódó hírek

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Hegyesorrú denevér (Fotó: Atli Arnarson)

Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik, egy kifejlett állat akár 25 gramm is lehet - bár ez is mindössze 6 szem kockacukor súlya. Megjelenésében, életmódjában és a veszélyeztető tényezők tekintetében nagyon hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran vegyes kolóniákat is alkot (a két fajra vonatkozó adatok „nagy Myotis” név alatt gyűlnek).

Hazai zöld szervezetek nyílt levélben fordultak Nagy István agrárminiszterhez, hogy ne támogassa a kockázatos glifozát növényvédőszer-hatóanyag újbóli uniós engedélyezését.