Támogatásra ajánlott programok

Madárbarát kert program
Egy országos mozgalommá fejleszthető, egyre népszerűbb program. Célunk, hogy minden kertes háznál, teleknél vegyék figyelembe a körülöttünk élő állatok igényeit és mindenki a saját szűkebb környezetében természetvédővé váljon. A madárbarát kerteket táblával jutalmazzuk. Az anyagi támogatáson túl madárvédelemmel, kertészettel, kertépítéssel, tervezéssel kapcsolatos eszközök felajánlását is örömmel fogadnánk. Kertészetek, faiskola lerakatok jelentkezését várjuk, akik szívesen kitennék szórólapjainkat, plakátjainkat - segítve ezzel a program működését.

Gólyavédelem
A fehér gólya legkedvesebb madaraink egyike - állítja szinte minden európai nép, de a statisztikák másról beszélnek. A XX. század elején még 15-20 ezer pár költött a mai Magyarország területén, ma csupán ötezer pár neveli hazánkban a fiókáit. A nagyfokú állománycsökkenés ellenére is a gólyák által második legsűrűbben lakott ország vagyunk Európában. A faj azért veszélyeztetett hazánkban, mert megfogyatkoztak a táplálkozóterületei. Beszántották a réteket, lecsapolták a mocsarakat. Egyesületünk védelmi programot indított a gólyák megmentésére, melynek során biztonságos fészkelőhelyeket készítünk és igyekszünk táplálkozóterületeiket megőrizni. A program megfelelő támogatással az egyik legismertebb, legnépszerűbb gyakorlati természetvédelmi tevékenység lehetne Magyarországon.

Ragadozómadár-védelem
Az emberek képzeletét az idők során mindig foglalkoztatták a madarak. Különösen nagy szerepet kaptak a különböző kultúrákban a tekintélyt parancsoló, nemes megjelenésű ragadozó madarak - az erő, a küzdelem képviselői. A ragadozómadár-védelmi program az MME 1975-ben indított, kiemelt jelentőségű tevékenysége, amely elsősorban a kerecsensólyom és a világszerte veszélyeztetett parlagi sas védelmét célozza, de az egyesület munkaterveinek, védelmi programjainak megfelelően a szakosztály kiemelkedő figyelmet fordít az uhu, a kék vércse, a rétisas és a fekete gólya védelmére is. A különösen veszélyeztetett ragadozó madarak védelme nagy társadalmi érdeklődésre és támogatásre tart számot.

Túzokvédelem
A túzok a füves pusztákon és az azok környékén található mezőgazdasági területeken él. Napjainkban elmondhatjuk, hogy a Kárpát-medencében e nagy testű madár állományának megóvása jelentős mértékben a természetvédők tevékenységének köszönhető. A védelem rengeteg anyagi áldozattal jár, azonban az MME kötelességének tekinti az 1989-ben indult, kiemelt jelentőségű program folytatását. A célunk a magyarországi, alig több mint 1000 példányú állomány védelme és lehetőség szerinti szaporítása. Ennek érdekében olyan módszereket dolgozunk ki, melyek alkalmazásával a faj védelme és a mezőgazdasági tevékenység összhangba hozható.

Fontos Madárélőhelyek védelme
A Fontos Madárélőhelyek (IBA) kijelölése a világ madárvédő szervezeteinek közös kísérlete arra, hogy egységes alapelvek szerint meghatározzanak egy olyan ökológiai hálózatot, ami - ha megfelelő védelemben részesül - biztosíthatja a Föld madárfajainak fennmaradását. Hazánkban egyesületünk tagjai és szakemberei 43 fontos madárélőhelyet jelöltek ki, melyek együttes területe 1,46 millió hektár. A fontos madárélőhelyek védelme csak a helyi közösség tagjaival együttműködve oldható meg megnyugtatóan. Ennek érdekében felvilágosító és szemléletformáló kampányokat tervezünk.

Madarász suli
A szemléletformálás egyesületünk kiemelkedő jelentőségű tevékenysége. Madarász suli programunk keretein belül több mint 4000 hazai iskolának juttatjuk el faliújságunkat. Több ezer fiatallal és számos pedagógussal foglalkozunk minden évben az ország egész területén. Olyan programot dolgoztunk ki, amely lehetővé teszi, hogy minél több gyerek bekapcsolódjon a munkánkba. A természetvédelem, a természet megismerése a ház körül, az iskolaudvaron, a falu, város környéki réten, erdőben kezdődik. Programunkkal azt szeretnénk elősegíteni, hogy a gyerekek és a pedagógusok felfigyeljenek a körülöttük található élővilág szépségére és változatosságára, ezáltal kifejlődjön érzékenységük a globális problémák iránt is.

Madármegfigyelő Nap
A madárvédő szervezetek minden évben megrendezik Európában a Madármegfigyelő Napot. Az akció célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a madár- és természetvédelem fontosságára. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Nemzetközi Madármegfigyelő Napot aktivistái és helyi csoportjai segítségével rendezi az ország minden megyéjében és Budapesten.Évek óta ez a legnagyobb országos természetvédelmi esemény hazánkban, több ezer ember részvételével. A helyszíneken - azok adottságaitól függően - a résztvevők előadásokat hallhatnak a természetvédelemről, madárvédelemről, betekintést nyerhetnek a természetvédők munkájába, madármegfigyelő túrán vehetnek részt. Az esemény egyben verseny is az európai országok között: hol vesznek részt a legtöbben, hol látják a legtöbb madarat. hazánk minden évben az élmezőnyben végzett.

Projektkereső
A fenti lehetőségek mellett figyelmébe ajánljuk, hogy a projektkereső segítségével megismerkedhet tevékenységünk minden elemével, kiválaszthat egy-egy projektet, akár regionális szempontok alapján is.

Amennyiben bővebben érdekli Önt tevékenységünk, kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk!