Tapasztalatok Svájcból

A "Fenntartható természetvédelem magyarországi Natura 2000 területeken" projekt csapata - a Szent István Egyetem, az MTA Ökológiai Kutatóközpont és az MME munkatársai - Svájcban járt, a projektben szakértőként résztvevő BirdLife Switzerland/SVS szervezésének köszönhetően. A program során olyan területeken kaphattunk inspirációt, mint az agrár-környezetgazdálkodás jó gyakorlata, gazdálkodók bevonása a természetvédelmi erőfeszítésekbe, védett területek kezelésének kialakítása és a természetvédelmi ismeretterjesztés.

A tanulmányút résztvevői Martin Weggler (Orniplan) vezetésével (Fotó: Nagy Dénes)

A Svájcban töltött két nap alatt a természetvédelmi szakértők által workshopokon átadott információkat a délutánok során a terepen, gyakorlati körülmények között is megtapasztaltuk. Bár Svájcról alapvetően  az alpesi legelők és a fenyőerdők juthatnak az eszünkbe, a tanulmányút célterülete Zürich kanton volt, ahol a hazai viszonyokkal összevethető mezőgazdasági művelés folyik. Az első nap a svájci agrár-környezetvédelmi rendszerekről, a mezőgazdasági területhasználók bevonásáról, illetve az intenzív mezőgazdaság által okozott komoly természetvédelmi problémákról szólt. Terepen tekintettük meg a biodiverzitás védelmét szolgáló területalapú intézkedések működését, a virágos gyomflóra újratelepítésének kísérleteit, továbbá a vetetlen területek gyakorlati hasznait a földön fészkelő madarak számára. A második nap a természetvédelmi területek kezelési tervezéséről szólt. A terepi program során egy, az SVS által kezelt vizes élőhely látogatóközpontjával, illetve további védett, vizes élőhellyel rendelkező területeken zajló gazdálkodással és terület-rehabilitációval ismerkedtünk.

A komoly és célzott erőfeszítések ellenére megállapítható, hogy a mezőgazdasági biodiverzitás megőrzése Svájcban jelentős kihívásokkal küzd, nálunk még gyakori fajok (mezei pacsirta, tövisszúró gébics, bíbic) állományai erősen lecsökkentek, helyenként eltűntek. A mezőgazdasági művelés intenzitása hazai viszonyok között ismeretlen méreteket ölt, kísérőink elmondása szerint a mezőgazdasági nitrát-terhelés a lakossági ivóvíz-ellátást veszélyezteti.

A tapasztalatokat közvetlenül a projekt során, a hazai Natura 2000 területek fenntartási terveinek megalkotásakor is hasznosítani tudjuk, de reményeink szerint a további szakmai munkánk tervezésénél, a gazdálkodókkal és további érintettekkel zajló kommunikációban is fel tudjuk használni. Különös figyelmet kell fordítanunk továbbá a hazai agrárpolitika alakítása során, hogy a mezőgazdasági élőhelyek természeti értékeit meg tudjuk őrizni.

A tanulmányút képgalériája a projekt honlapján található.

A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program finanszírozásával valósul meg.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.