CES - Kóka 2015.04.18.

Április 18-án szombaton az időjárás nem kedvezett a program résztvevőinek, ennek ellenére a nap folyamán (6-12 óráig) 25 érdeklődő kísérte figyelemmel az eseményeket.

CES csapat (Fotó: Kertész László)
CES csapat (Fotó: Kertész László)

Hét faj 23 egyede kapott gyűrűt a lábára,+ három visszafogás volt. A gyűrűzés "holt idejében" a közeli odútelepen vizsgáltunk meg néhány odút. Az odútelep egyetlen D típusú odúját csuszka sajátította ki. Már az odú levétele előtt tudni lehetett, hogy ki a lakója. Az odú röpnyílását sárral tapasztotta be, a számára megfelelő méretűre. Örömmel vettünk tudomást róla, hogy ezen az élőhelyen is előfordul a fokozottan védett erdei pele. Az odúlakó madarak talán nem díjazzák ennyire jelenlétét. Eddig csak mogyorós pelével találkoztunk néhány B odúban a kisemlősök közül.

A jókedvünket beárnyékolta egy bosszantó dolog. A vadászház mellett egy néhány napja elpusztult macskabaglyot találtam. A görcsös "póz" mérgezést sejtet. Rövid keresés után egy egerészölyv teteme is előkerült kissé távolabb. Valószínűsíthető, hogy a közeli mezőgazdasági területen zsákmányoltak mérgezett táplálékot (mezei pockot).

A hcs. életében már megszokott dolog, hogy a fő program befejezése után "levezetésképpen" még néhány feladatot elvégzünk. Így történt ez most is. A hálók lebontása után kihelyeztünk 4 szalakótaodút a hamarosan visszatérő füleskuvikoknak.

Fotók: Szabó Tünde, Schwolcz Attila, Kertész László

További képek a gyűrűzésről: https://plus.google.com/photos/103626627867935246537/albums/6139729932546113057

KL.

Őszapók (Fotó: Szabó Tünde)
Őszapók (Fotó: Szabó Tünde)

Függönyháló (Fotó: Kertész László)
Függönyháló (Fotó: Kertész László)