Gólya road show a Tápió-vidéken

Az idén immár 14. alkalommal rendeztük meg a látványos gólyagyűrűzést a Tápió-vidék gólyák lakta településein. A 2002-ben megálmodott ötlet az elmúlt évek során követőkre talált. Ebben az évben az ország 12 megye 126 településén, összesen 192 lakott gólyafészeknél jelölik meg a szakemberek a gyűrűzhető fiatal madarakat.

Gólya fióka gyűrűzése

Június 25-én és 26-án a Tápió-vidéken 44 helyszínen, 120 fióka volt a fészkekben, 110 madár lábára került gyűrű. Térségünkben a hagyományos fészkelő helyek, úgy, mint a házak kéménye, gémeskút, szalmakazal, öreg akácfák, mára már teljesen megszűntek. A gólyák 97%-a költ villanyoszlopokon, három fészek található kazánkéményen. Sajnos még mindig vannak szigeteletlen oszlopok, amelyek különösen a fiatal, tapasztalatlan madarakra jelentenek veszélyt a kirepülésük után. Az ilyen balesetveszélyes helyszíneket minden évben jelezzük a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatának, akik felveszik a kapcsolatot áramszolgáltatóval (ÉMÁSZ). Ezután kerül sor a jelzett oszlopok szigetelésére. Kettő ivarérett madár lábán sikerült leolvasni a gyűrűszámot. A kókai fészeknél látott madarat 2013-ban gyűrűzték Jászberényben (ez a madár épphogy elérte az ivarérettséget, költése sikertelen volt). A másik madarat Tápiószentmártonban, a Malom-dűlőben lévő fészeknél azonosítottuk a gyűrűszáma alapján. 2011-ben, június 12.-én Benei Zsolt tagtársunk gyűrűzte meg, tehát jelenleg 5 éves.

A két nap folyamán 512-en kisérték figyelemmel az eseményeket. Reméljük, hogy ezzel az ismeretterjesztő programunkkal újabb híveket szereztünk a „gólyabarátok” népes táborának.

További képek: https://photos.google.com/share/AF1QipNMMjDtBaDsvVYgk4kJh__RHhediP3yWzsTMaDOy2IsqUb_08pbxDlDNPk14imC8g?key=QjlfRFlPb0pjWnE4MFowa21jd0pTT0t1QzRuRkdR

Kertész László