Gólyafiókák gyűrűzése a Tápió-vidéken.

Június 21-22-én tartottuk a XI. látványos gólyagyűrűzést a térségben. A 2003-ban, Benei Béla és Németh András ötlete alapján indult kezdeményezés, mára már országos programmá nőtte ki magát (Gólya Road Show).

Gólyagyűrűzés (Fotó: Mikus Máté)

 A kétnapos rendezvény eseményeit összesen 663-an kísérték figyelemmel. 54 fészket kerestünk fel, 141 fióka lábára került gyűrű. A legnagyobb érdeklődés a kókai fészeknél volt, itt 121-en nézték kíváncsiak a fiókák jelölését. Kókán 32 év kihagyás után sikerült újra megtelepíteni egy gólyapárt a márciusban kihelyezett műfészken. A május 30-án infrakamerával végzett ellenőrzéskor 3 fiókát láttunk a monitoron. A költés sikerességét itt is veszélyeztette májusban az egy hétig tartó hűvös, szeles, esős idő (a legfejletlenebb fióka elpusztult).  Ebben az időszakban a fiókák immunrendszere még nem elég erős, könnyen megfáznak és ez végzetes lehet számukra. Számításaim szerint kb. 25-30 fióka pusztulása, illetve „meg nem születése” írható a májusi időjárás számlájára.

Fehér gólya (Fotó: Orbán Zoltán)
Fehér gólya (Fotó: Orbán Zoltán)

Habár a gólyák egy része kissé késve foglalt fészket a térségünkben, nagy várakozással tekintettünk a költési időszakra, mert védelmi tevékenységünk eredményeként 7 új fészkelést regisztráltunk. Bizakodtunk, hogy megdől a tavalyi 160 gyűrűzött fiókarekord, de sajnos az időjárás következményeként ez nem valósult meg. 5 fészekben 5 fióka, 14 fészekben 4 fióka, 13 fészekben 3 fióka, 6 fészekben 2 fióka, 2 fészekben 1 fióka volt. 8 fészket üresen találtunk. A nyomokból ítélve 12 fióka pusztult el, a megtalált záptojások száma 7darab volt.

Tápiószelén egy, az idén épült új fészekben 3 , még nem gyűrűzhető korú fiókát találtunk. Szintén Tápiószelén, egy elhagyott telken lévő használaton kívüli villanyoszlopra épített fészekben három fejlett 6-7 hetes fiókát láttunk. A fészket nem tudtuk megközelíteni az építési törmelék és az elburjánzott növényzet miatt.

Farmoson a régi malom melletti telken lévő fészekben szintén 3 nagy fióka volt, de ide sem tudtunk bemenni az útban lévő lomok miatt. A júliusi gólyafelmérés alkalmával még pontosabb adatokkal tudok szolgálni, mert ekkor azokat a fészkeket is felkeresem, ahová a gyűrűzés alkalmával nem jutottunk el. Farmoson a Hunyadi és a Nyárvesztő utca sarkán lévő fészekben az egyik fióka lábára egy műanyag szatyor tekeredett, ami elszorította a lábfejét. Szerencsére még a vérkeringés megfelelő volt. El tudtam távolítani az anyagot, seb nem volt, úgy néz ki, hogy rendbe fog jönni a fióka lába. Habár a fészekkarbantartás és a gyűrűzés alkalmával  is eltávolítjuk a műanyagzacskókat, bála és horgászzsinórokat, hálódarabokat, a fészekbe kerülésüket nem tudjuk megakadályozni, mert a felnőtt madarak folyamatosan tatarozzák a fészküket a költés ideje alatt is. A most már minden évben rendszeresen elvégzett  egynapos „ fészekkarbantartás” is nagyon fontos, de már nem elegendő az új fészektartók felszerelésére, a túl méretes fészkek visszabontására és a veszélyes anyagok kiszedésére. Ezért jövőre ezt a programunkat is kétnaposra kell terveznünk.


Mit is okoz a műanyag zsák vagy a bálakötöző.
(Videó: Török Judit)

Érdekességként említésre méltó, hogy Dányon az egyik öreg madár gyűrűszámát sikerült leolvasni. A madarat 2007-ben farmoson jelöltük fiókaként, 2010-ben Tápiószecsőn költött, három fiókát repített sikeresen. Ezenkívül még Tápiógyörgyén kettő, Tápiószelén pedig egy felnőtt madár gyűrűszámát is leolvastuk. Azonosításuk folyamatban van. Kókán a legfejlettebb „Kóka” nevű fiókát jeladóval fogjuk felszerelni hamarosan, tavasszal mielőtt visszatérnek a madarak, egy fészekkamerát is tervezünk üzembe helyezni. A jeladó megvásárlását a kókai Önkormányzat, az Ipartestület és néhány helyi vállalkozó támogatta anyagilag. Köszönjük a gólyák és a tudomány nevében!

Végül Petőfi Sándor, A gólya című költeményéből egy idézet:

"Mostan is kedvelem és úgy tekintem én
A gólyamadarat,
Mint egyetlen valót, mely egy átálmodott
Szebb korból fönnmaradt.
Megérkezésedet még mostan is minden
Esztendőben várom,
S kivánok szerencsés útat, ha távozol,
Legrégibb barátom!"

                               Kertész László