Gólyafiókák gyűrűzése a Tápió-vidéken

Már a hagyományoknak megfelelően június 20-21-én végeztük a fiókagyűrűzést a térségben. Az idén is, mint minden évben voltak új fészkelések, illetve néhány régebbi fészket nem foglaltak el a madarak.

Gólya Road Show 2015 (Fotó: Szabó Tünde)

20-án a Jászfelsőszentgyörgyön történt baleset miatt nem folytattuk tovább a programot. Így ezen a napon nem kapott gyűrűt a lábára a szentlőrinckátai, a tóalmási, dányi és a tápiószecsői fészekalj. Összesen 27 fióka.

Fehér gólya fióka (Fotó: Szabó Tünde)

Fehér gólya fióka (Fotó: Szabó Tünde)

Vasárnap viszont az összes tervezett fészket felkerestük és megjelöltük a fiókákat. A Tápió-vidéki gólyák 98%-a villanyoszlopon fészkel, kettő lakott fészek található kazánkéményen. Illetve három, de az egyiket nem foglalták el a madarak. (ezt a fészket márciusban szereltük fel Tápiószentmártonban) Az egyik kazánkéményen lévő fészek Tápióságon, a másik Farmoson található.

A farmosi fészekhez a daruskocsi emelési magassága kevés, a szerelőlétráról sem lehet a fészekhez hozzáférni, ezért itt nem lettek a fiókák meggyűrűzve. Tavaly szereztünk tudomást arról, hogy Tápiószelén a Zsófia utcában is van egy lakott gólyafészek, azonban a romos épület melletti oszlophoz nem tudtunk odaállni az elburjánzott növényzet miatt. A gyűrűzés előtt néhány nappal értesítettek bennünket, hogy Tápiószele volt polgármestere irányításával egy utat készítettek számunkra, hogy az ittlévő fiókákat is megtudjuk jelölni.

Ez úton is hálás köszönetünk Kovács Ferencnek

.Érdeklődők (Fotó: Szabó Tünde)

Érdeklődők (Fotó: Szabó Tünde)

 

A fiókák jelölése mellett természetesen most is, mint minden alkalommal, eltávolítottuk a fészkekből a veszélyes anyagokat. Horgászzsinórt, bálazsinórt, műanyagháló darabokat, stb.Tápiószőlősön a 311-s út sarkán lévő fészeknél az egyik fiókáról úgynevezett " uborka hálót" távolítottam el. A háló rátekeredett a madár fejére, szárnyára, lábára. Egy szál, mintegy zabla, akadályozta a táplálkozásban. Szerencsére időben érkezett a segítség, így a fióka sérülés nélkül megúszta.

Emelés a fészekhez (Fotó: Szabó Tünde)

Emelés a fészekhez (Fotó: Szabó Tünde)

Az általunk felkeresett fészkekben összesen 98 fióka volt, 4 fióka még nem volt elég fejlett ahhoz, hogy gyűrű kerüljön a lábára. 13 fióka bizonyítottan elpusztult a költés korábbi szakaszában, záptojásból 6darabot találtunk. Júniusban egy egészséges fióka kiesett a fészekből Tápiógyörgyén. Mivel gyorsan kellett intézkedni és a visszahelyezésre nem volt mód, ezért Ladányi Anna tagtársunk a jászberényi állatkertbe szállította a fiókát.

Gólyafiókák (Fotó: Szabó Tünde)

Gólyafiókák (Fotó: Szabó Tünde)

Uborkahálótól megszabadított gólyafióka (Fotó: Sári Gergő)

Uborkahálótól megszabadított gólyafióka (Fotó: Sári Gergő)

A kétnapos programon 543-an kisérték figyelemmel az eseményeket. Az első napon az MME budapesti helyi csoportjából ketten segédkeztek a program lebonyolításában. Július végén felkeresem az összes általunk ismert gólyafészket a Tápió-vidéken. Ekkor már állnak a fiókák a fészekben, így a tényleges számuk megállapítható. A felmérés eredménye fog bekerülni a gólya adatbázisba.

További képek a gyűrűzésről: https://plus.google.com/photos/103626627867935246537/albums/6165377483047900705

Kertész László
Fotók: Szabó Tünde, Kertész László, Suri Ferenc