A hatodik Fülemülék éjszakájáról

Tápiószelén, a Blaskovich Múzeumban hatodik alkalommal vehettünk rész a Fülemülék éjszakája programon. A Múzeumbaráti kör kezdeményezésére a múzeumpedagógiai foglalkozásokat kiegészítettük a környezetvédelemmel, célunk a ".környezettudatos szemlélet kialakítása, természeti értékek gondozása, népszerűsítése".

Fülemülék éjszakája Tápiószelén  (Fotó: MME Tápió-vidéki HCS)

Csatlakoztunk a Madárbarát kert programhoz. Botanikai tanösvényt építettünk ki a parkban, ami alkalmas egy kellemes sétára, melynek során a kert madarait, a kihelyezett odúk lakóit is megfigyelhetjük.

Szakszerű vezetést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tápió-vidéki helyi csoportjától kaptunk. Ők voltak segítségünkre ebben az évben is. Mikus Máté vetített képes előadásában ismertette az egyesület tevékenységét. Rubint Kinga az esti séta előtt átadta a szelei iskolásoknak az egyesület ajándékait, melyet azok a gyermekek érdemeltek ki, akik az év madarát, a harist, a legszebben rajzolták le. A rajzversenyre Pestiné Nagy Judit múzeumpedagógus szorgalmazta az iskolásokat, és ő rendezte el a rajzokat a paravánokon.

Irodalmi műsor is színesítette a múzeumi rendezvényt. Bálint Margaréta 2. c osztályos tanuló, Benedek Elek: Megjöttek a fecskék című versét szavalta el. Osztálytársaival eljátszották K. László Szilvia: Miri, a manólány meséjének részletét. Felkészítő tanítójuk, Pintérné Bontovics Judit a madarakat játszó kisdiákoknak ötletes fejdíszeket készített, és felvételről a hozzájuk tartozó madárhangokat is lejátszotta. Egy másik kisdiák, Fleischmann Zita Csenge, 2. b osztályos tanuló elszavalta Bodnár Kata: Haris című versét. Őt Szűcs Józsefné tanítónő készítette fel. Aki ezt a verset figyelmesen hallgatta, az hibátlanul ki tudta tölteni a harisról szóló, ismertető kvíz-játékot. Ennek javításában minden évben a Blaskovich-díjas, Palásti Lia Dana és osztálytársa segít. Az irodalmi műsort Györgyei Eszter óvodás kislány fülemüléről szóló verse zárta, akit Barad Katalin óvónő készített fel.

Ezután a jelen lévők két csoportban, Máté és Kinga vezetésével körbesétáltak a parkban. Ellenőrizték az odúkat is, amelyekben az első költésekből felnövő fiókák lapultak. (Sajnos csak két odúnak voltak lakói. Jó lenne tudni, vajon mi az oka annak, hogy üresen maradt a többi?)

A rendezvényen 100 fő vett részt. Köszönjük a résztvevők érdeklődését és a segítők munkáját! Bízom benne, hogy a következő évben is kapunk támogatást az MME munkatársaitól, és jövőre is lesz Fülemülék éjszakája a Blaskovich Múzeumban.

Tápiószele, 2016. május 13.
Terék Mihályné

További fotók: https://photos.google.com/share/AF1QipNDl6mx4s5v1AkwkQCNbzH24ffzezb1758KfFmPdSltL2tmIsNqVMH88Kne3g8bdw?key=ZGlTbXFIYmlwMzhUM0dHWDhTUlJKTmkxRWZUQWhn