Látványos gólyagyűrűzés (Gólya Road Show) a Tápió-vidéken 2017

Az idén június 17-én és 18-án jelöltük meg a gólyafiókákat a Tápió-vidék gólyák lakta településein.

A hűvös, csapadékos áprilisi időjárás a gólyák költésének sem kedvezett. Átlagosan 1 héttel később érkeztek meg telelőhelyükről, így a tojások lerakását is később kezdték el. 52 fészket kerestünk fel, 8 fészket üresen találtunk, habár ebből 5 fészeknél láttak felnőtt madarakat, költés ezekben a fészkekben nem volt. Valószínűleg késve érkezett fiatal, tapasztalatlan gólyák lehettek. Hét fészekben még nem voltak gyűrűzhető állapotban a fiókák (16 példány) 5 fészekben 8db. záptojást találtunk. Összesen 112 fióka lábára került gyűrű. Az átlagos fiókaszám fészkenként 2,41.
A fészkekben viszonylag kevés műanyag hulladékot és bálazsinórt találtunk, ez köszönhető annak, hogy a külszíni szemét lerakóhelyeket már megszüntették. A másik tényező pedig az évenként végzett fészekkarbantartás. Ugyan is a túl méretes, túlsúlyos, viharok által megdőlt fészkek visszabontása mellett, ilyenkor távolítjuk el a gólyákra veszélyes anyagokat. (műanyagzacskók, bála és horgászzsinór, műanyagháló, stb..) Habár az idén nem végeztünk fészekkarbantartást anyagi megfontolás miatt, a jövőben szükséges ezt a feladatot is elvégezni a gólyák biztonságos költése érdekében.
Tápióbicskén a Nagykátai úti fészeknél az egyik öreg madár gyűrűszámát sikerült leolvasni. A gyűrűszám alapján megállapítottuk, hogy fiókaként jelölte meg Hegedűs Dániel Jászberényben 2013.-ban. Tóalmáson a Fő utcai fészeknél lévő felnőtt gólyát pedig a Komárom-Esztergom megyei Kisigmándon gyűrűzték meg fiókaként, szintén 2013-ban. A 20-25 fokos idő kedvező volt számunkra a gyűrűzéshez, ugyan is az elmúlt években a hőmérséklet elérte a 30-35 fokot is.
A kétnapos rendezvényen az érdeklődők száma 533 fő volt. Azokon a helyszíneken ahol a látogatók száma megkívánta, lehoztunk egy fiókát a fészekből, így közelről láthatta a közönség a gyűrűzést. Ismertettük a gólyák vonulását, fészkelési szokásaikat, táplálkozásukat, védelmüket, stb. Néhány szerencsés látogatót felvittünk a kosaras emelővel, így bepillanthattak a fészkekbe. Remélem, hogy ezzel az akciónkkal ismét növeltük a gólyakedvelők táborát.