Madárgyűrűzés Csepelen

Az ősz folyamán madárvédelmi eszközöket, fészekodúkat, madáretetőket és itatókat helyeztünk ki az erdő területén.

Ismeretterjesztő táblákat szereltünk fel a sétaút mentén lévő tartószerkezetekre, melyeken bemutatjuk milyen madár és kisemlős fajok fordulnak elő a kiserdőben. A táblákon lévő madár és kisemlős fajok illusztrációt Kókay Szabolcs természetfestő és madárillusztrátor készítette. A madarak téli etetéséhez szükséges napraforgót, cinkegolyókat október folyamán megvásároltuk. A madáretetők és itatók feltöltését folyamatosan végezzük.
December 16-án szombaton madárgyűrűző bemutatót tartottunk az Akácfa utcai kiserdőben kihelyezett madáretetőknél. Sajnos az időjárás nem kedvezett számunkra. Enyhén szitáló esőben állítottuk fel a hálókat a madáretetők közelében. A program kezdetekor 9 órakor már egy tucat madár várta a szabadulást a hálókból. A gyűrűzéssel párhuzamosan a téli madáretetést bemutató kisfilmeket vetítettünk az érdeklődőknek, amelyekből megtudhatták többek között, hogy mikortól kell elkezdeni a madáretetést, milyen magvakat és egyéb etetőanyagokat tegyenek ki a madarak számára.
Főleg széncinegék kerültek a hálókba, de fogtunk kékcinegét, nagy fakopáncsot és vörösbegyet is. A közelben tartózkodó erdei pintyek, zöldikék, meggyvágók, őszapók, szajkók, szarkák és feketerigók ez alkalommal elkerülték a hálókat. Említést érdemel egy gyűrűs széncinege, amit a XXII.-ik kerületben jelöltek meg nem régen. A kedvezőtlen időjárás ellenére 39 fő tekintette meg a programot, remélem maradandó élményekkel tértek haza. 11 óra körül a felhőzet felszakadozott és kisütött a nap.
A kiserdőben elő madarak védelmét és ellátásukat Csepel Önkormányzata anyagilag támogatja.