Madárgyűrűző-bemutató Kókán

December 19-én megtartottuk idei első gyűrűzőbemutatónkat a kókai Civil háznál.

Madárgyűrűzés (Fotó: Szabó Tünde)

Sajnos az előző napi esőzés miatt a vártnál kevesebben jöttek el a programra, de azért így is kb. 25 fő volt kíváncsi a madárgyűrűzésre.
Reggel 8 órakor felállítottuk a függönyhálókat a kihelyezett etetőknél, utána pedig a vendégek megérkezésekor kiszedtük az első kör madarait és meggyűrűztük őket. Ekkor kb. 45 madár lábára került gyűrű, a későbbiekben viszont már kevesebb akadt a hálóba, végül összesen kb. 80 madár lett megjelölve. A következő fajokat fogtuk: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, tengelic, zöldike, csuszka. A megfogott madarakon kívül hallhattunk még a környéken citromsármányokat, süvöltőket, fenyőrigókat, fekete rigókat, szajkókat, sárgafejű királykákat is.
A gyűrűzéssel párhuzamosan a vendégek kiselőadás formájában megismerkedhettek a téli madáretetéssel (Kertész László), a gyűrűzés történetével, menetével és jelentőségével (Mikus Máté), és 2016 év madarával, a harissal (Szabó Tünde).

Mikus Máté: A gyűrűzés története, menete és jelentősége (Fotó: Szabó Tünde)

Mikus Máté: A gyűrűzés története, menete és jelentősége (Fotó: Szabó Tünde)

Kertész László: Téli madáretetés  (Fotó: Szabó Tünde)

Kertész László: Téli madáretetés  (Fotó: Szabó Tünde)

Szabó Tünde: 2016 év madara: A haris  (Fotó: Kiss Szabolcs)

Szabó Tünde: 2016 év madara: A haris  (Fotó: Kiss Szabolcs)


Az eredetileg eltervezett főzés helyett meghívást kaptunk a helyi Adventi vásárra, ahol finom babgulyással vendégeltek meg minket, amit ezúttal is köszönünk.
Az ebéd után visszamentünk a Civil házba, hogy megbeszéljük a következő évi programtervezetet, végül pedig egy kötetlen beszélgetéssel zártuk a programot.
A nem túl szép idő ellenére elmondhatjuk, hogy a program sikeres volt, köszönjük mindenkinek a részvételt és a segítőknek a segítséget.

Mikus Máté

Fotók: Kertész László, Kiss Szabolcs, Szabó Tünde