Megérdemelt elismerés

Az MME Tápió-vidéki helyi csoportjának oszlopos tagját Benei Bélát, az MME elnöke Bajor Zoltán és dr. Halmos Gergő az egyesület igazgatója, Chernel István emlékéremmel tüntette ki a 2015.05.16-án rendezett Küldött Közgyűlésen Budapesten, a MOM Kulturális Központ Kupolatermében.

Benei Béla kitüntetése (Fotó:Kertész László)

A Chernel István-emlékérmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapította 1979-ben Chernel István ornitológus, a magyar madártan kimagasló egyénisége emlékére.

Az emlékéremmel az elnökség az egyesület azon tagjait tünteti ki, akik kiemelkedő tudományos, gyakorlati vagy társadalmi tevékenységet fejtettek ki, illetve kiváló eredményeket értek el, az Egyesület munkáját és ezen keresztül a madár- és természetvédelem fejlesztését kimagasló módon elősegítették. Az elbírálásnál figyelembe vehető: önálló tudományos vagy gyakorlati munkásság, önálló tanulmányok, kiváló és eredményes egyesületi szervezői és társadalmi tevékenység, amely teljesen vagy részben az Egyesület keretei között jutott kifejezésre. Az emlékérem 80 mm átmérőjű, bronzból készült érem, az egyik oldalán Chernel István dombormű arcképe a következő körirattal: Chernel István szellemében. Az érem Muray Róbert munkája.

Benei Béla kitüntetése (Fotó: Kertész László)

Benei Béla kitüntetése (Fotó: Kertész László)

Tagtársunk 1974 óta tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Az önálló madárgyűrűzéshez szükséges vizsgát 1975-ben tette le. A tagsági igazolványának a száma 8-as! Az 1970-es években az összes madárgyűrűző táborban megfordult Fülöpházától Kisorosziig. A madárgyűrűzés mellett 1978-1990-ig folyamatosan küldte az adatokat a tápiószecsői halastavaknál megfigyelt madarakról az MME vízimadár védelmi szakosztályának. A látványos gólyagyűrűzés (Gólya Road Show) egyik kitalálója és aktív résztvevője. A CES programhoz az elsők között csatlakozott, amit immár 11 éve irányít Kókán. Az utóbbi években az MME Ragadozómadár védelmi szakosztályának munkáját is segíti. Madárgyűrűző bemutatókat tart erdei iskolákban, természetvédelmi táborokban és a helyi csoport programjain. Közel 10 éve fő érdeklődési köre az erdei szalonka jelölése, valamint a vöcsökfajok éjszakai gyűrűzése. Eddig 192 madárfaj 37500 egyedét gyűrűzte meg, ebből a fehér gólya 1738 példány.

Szívből gratulálunk tagtársunknak a rangos elismeréshez és jó egészséget kívánunk a további közös munkához.

Benei Béla kitüntetése (Fotó: Kertész László)

Benei Béla kitüntetése (Fotó: Kertész László)

Chernel István  emlékérem

Chernel István emlékérem

 

 

Kertész László titkár
Vidra Tamás elnök
MME Tápió-vidéki helyi csoport.