Odúellenőrzés endoszkóppal

Május 6-án és 20-án odúellenőrzést tartottunk Kókán, az úgynevezett Felső-hegy határrészben lévő 50 hektáros szőlő-gyümölcsös területén és a Felső-Tápió melletti réten.

Elsősorban a búbosbankáknak és füleskuvikoknak kihelyezett szalakóta típusú odúkat vizsgáltuk át. Első ízben használtuk az ellenőrzés során az androidos telefonhoz és tablethez csatlakoztatható készüléket. Főleg a magasabban lévő odúknál lehet a használatával időt és fáradságot megtakarítani. Az alulétrát csak szükség esetén kell használni. Május 6.-án az ellenőrzött odúkban költött seregély, széncinege, mezei veréb. 20.-án végre sikerélményben volt részünk. Az egyik tagtársunk gyümölcsösében, a fejmagasságban felszerelt szalakótaodúban megpillantottuk a tojásokon kotló búbosbankát. Tavaly lódarazsak foglalták el az odút, most is óvatosan kukkantottunk bele. Ez az 50 hektáros szőlő-gyümölcsös kitűnő élőhely nem csak a madaraknak, hanem a kisemlősöknek is. A művelt parcellák között sok felhagyott terület, ahol alkalmas búvó és szaporodó helyet, illetve elegendő táplálékot találnak az itt élő állatok, madarak, kisemlősök, rovarok, stb… A kétnapos odúellenőrzés során 22 érdeklődő kísérte figyelemmel a munkánkat.

Kertész László

Galéria: https://photos.google.com/share/AF1QipM9rYDAcOLB3cGvnRlzl0wRrOPrzXyM5fd7HBqyeO36wd6JOquQcJhD0grEpAtx2w?key=dklFWGdZNWs1NDgxcVhaWV9OSmhYeklnZVJLek9B