Odúkihelyezés macskabagoly részére

Már régóta tervezzük, hogy a kókai vadászház környékén felszerelünk néhány speciális odút a macskabagolynak.

Odúkihelyezés (Fotó: Tápió-vidéki HCS)


Több alkalommal megfigyeltünk a területen 1-2 példányt, sőt az egyik CES alkalmával sikerült is megfogni egyet a hajdani fácánnevelő épületében. A fácánnevelő már évek óta üresen áll, eredeti funkciója megszűnt. A helyi vadásztársaság már nem foglalkozik fácántenyésztéssel. Az épületben a vadak etetéséhez szükséges terményeket tárolták, a néhány kg takarmánymaradék odavonzza a kisrágcsálókat, mezei egereket, pockokat.

Macskabagoly odú (Fotó: Tápió-vidéki HCS)

Macskabagoly odú (Fotó: Tápió-vidéki HCS)

Időnként, ha fogytán a táplálék, akkor kukoricából és napraforgóból álló keveréket helyezünk ki. A macskabaglyok is felfedezték a táplálékbőséget és előszeretettel látogatják az „ingyen konyhát.” Ennek az etetőhelynek különösen a kemény, hideg teleken nő meg a jelentősége, amikor a nagy hó miatt nem tudnak vadászni.

Odúkihelyezés (Fotó: Tápió-vidéki HCS)

Odúkihelyezés (Fotó: Tápió-vidéki HCS)


A vadászház padlásterét már átvizsgáltuk évekkel ezelőtt, mert ideális bagolytanyának ígérkezett. Egy gyöngybagoly fészkelőláda kihelyezését is fontolgattuk, de a terepszemle alkalmával lemondtunk erről. Ugyan is a padlástérben felfedeztük a nyest és a mókus nyomait, illetve madártollakat.

Terepremdezés (Fotó: Tápió-vidéki HCS)

Tereprendezés (Fotó: Tápió-vidéki HCS)


A helyi csoport telephelyén kettő szalakótaodú röpnyílását tágítottuk ki a megfelelő méretre és bepakoltuk a szükséges szerszámokkal együtt a „szolgálati terepjárónkba” Laczkó Bandi tagtársunk Lada Nívájába. Akciónkat már napokkal előbb 26-ra terveztük meg. Amikor mentem a gépjárműért, Bandika arról tájékoztatott, hogy minden rendben van a „pokolgéppel” csak a fékrendszer nem működik. Természetesen ilyen „ apróság” nem akadályozhatta meg a tervünket, így hát elindultunk és szerencsésen meg is érkeztünk a célállomásra a kissé ködös időben. Terepen a Lada Nívánál kevés autó alkalmasabb a feladatra, legalábbis azokon az utakon melyeket mi használunk az odúkihelyezések, ellenőrzések során. A sofőr (általában én vagyok) hamar megszokja vezetés közben, hogy nem kell finomkodni a kezeléssel. Viszont amikor utána beülök a saját autómba, vigyáznom kell, hogy a pedálokat nehogy áttapossam a padlólemezen.
A helyszínre érkezve kiválasztottuk a legmegfelelőbb helyet az odúk számára és kihelyeztük a kettő macskabagolynak szánt odút, + egy vércseládát, a mókusokra is gondolva. A madarak berepülését akadályozó kisebb fákat és faágakat eltávolítottuk az útból. A vadászház melletti élőhely ideális a baglyok számára is, hiszen az erdőt nyiladékok, vadföldek, rét és szántóföldek határolják, illetve a Felső-Tápió patak is a közelben van.

További fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.456282947889747.1073741904.137391236445588&type=3
 


A téma az Ozone Network Egyenlítő című műsorának 2016.02.02-ai adásában.
A riportrész 47:25-nél indul, katt a képre (Forrás: videa.hu).

 

Kertész László