Peletúra

Az idei pele túrát eredetileg szeptember 26-ra terveztük, azonban a hűvös, esős idő miatt el kellett halasztani egy későbbi időpontra.

Mogyorós pele (Fotó: Szabó Tünde)

Október 3-4 foglalt volt, hiszen ezen a két napon tartottuk az Európai Madármegfigyelő Napokat, ami egy fix időpont, ezért ezen nem lehet módosítani. Az utána következő hetek szintén alkalmatlanok voltak a túrára, mivel állandóan esett az eső. Végül október 23-át jelöltük ki, mert erre a napra, viszonylag jó időt ígért a meterológiai előrejelzés. 9 órától mint egy hatvan fő tekinthette meg az előadást a kókai odútelepek „titokzatos albérlőiről” a Civil Házban.

Peletúrás csapat (Fotó: Szabó Tünde)

Peletúrás csapat (Fotó: Szabó Tünde)

Menetközben még néhányan csatlakoztak a csapathoz, így 64 résztvevője lett a túrának. A hagyományos Malom árok útvonalon is módosítani kellett egyéb okok miatt, ezért a Varga-hegy területén lévő másik odútelepet vettük célba. A Malomárokban lévő odútelepünkön mind a négy faj(mogyorós pele, erdei pele, mókus, erdei egér)is előfordul szép számban, ezen a másik élőhelyen viszont az erdei pelét az előző hétvégén tartott ellenőrzés alkalmával csak 1 odúban találtuk meg. A várakozásnak megfelelően több odúban is láthattuk a mogyorós peléket és erdei egereket, a jóval ritkább és fokozottan védett erdei pele sajnos már nem tartózkodott abban az odúban, amiben előzőleg megfigyeltük.

Bemutató (Fotó: Laczkó Tamás)

Bemutató (Fotó: Laczkó Tamás)

Rövid tanácskozás után úgy határoztunk, hogy felkeressük a távolabb lévő odútelepet a Malomárok Észak-keleti részén, ahol az előző terepbejárás alkalmával 7 odúban voltak erdei pelék. Így viszont a meghirdetett 2 km-es út mint egy 4 kilométerrel meghosszabbodott. Sajnos azonban már itt sem találtuk meg az odúkban az erdei peléket, csak néhány mogyorós pelét és erdei egeret láttunk. Ebben az időszakban az erdei pelék nappal is aktívak, igyekeznek minél többet táplálkozni a téli álom megkezdése előtt. Sajnos a mókusok is szemérmesek voltak és nem mutatták meg magukat, pedig a vörös és sötétbarna példányok is előfordulnak ezen az élőhelyen. Négy alkalommal kellett átkelni a megduzzadt Hajta-patak mellékágán, ami megnehezítette, de egyben kalandossá tette a túrát.

Résztvevők a Hajta-patak partján (Fotó: Szabó Tünde)

Résztvevők a Hajta-patak partján (Fotó: Szabó Tünde)

Habár nem sikerült mindent megmutatni a jelenlévőknek, talán kárpótolta őket a szép őszi idő, a táj és a bejárt élőhelyek varázsa. Jövőre a hagyományos Malomárok útvonalon igyekszünk megtartani a pele túrát, ami jóval rövidebb és vadregényesebb környezetben fog lezajlani.

Kertész László

További fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.438791366305572.1073741900.137391236445588&type=3

Fotók: Laczkó Tamás, Suri Ferenc, Szabó Tünde