Sikeres "Fülemülék éjszakája" rendezvény Csepelen

Habár a Tápió-vidéki helyi csoport működési területén kívül esik Budapest, de mivel itt élek 26 éve, és az Akácfa utcai kiserdőt jól ismerem ezért úgy határoztam, hogy egy túrát mindenképpen szervezek ide. Annál is inkább, hogy a területbejárások során sokszor 18-20 fülemüle is énekelt.

Fülemülék éjszakája Csepelen (Fotó: MME Tápió-vidéki HCS)

A kb. 40 éve telepített 13 hektáros erdő csak kis jóindulattal nevezhető természet közelinek, mert túlnyomórészt nem őshonos fafajok alkotják. A sorban ültetett fák "faültetvény" jellegét nyomban észreveszi a szakember, de ezek a jegyek semmit nem vonnak le az értékéből.

 

Az elmúlt évek során, főleg a madarak közvetítésével különböző cserjék és fák települtek meg, úgy mint a feketebodza, galagonya, kökény, csíkos kecskerágó, májusfa, nyugati ostorfa, stb., így sok madár és kisemlős számára jelentenek kiváló élőhelyet. A program május 7-re lett meghirdetve. Sajnos a helyi csoportból azok a személyek nem tudtak a rendezvényen részt venni, akikkel az ilyen típusú túrákat szervezem. A meghirdetett időpont előtt már legalább 50-60 fő volt a parkoló bejárata előtt és folyamatosan érkeztek az érdeklődők. A szerény becslések szerint mint egy 100 fő kísérte figyelemmel az eseményeket. Köszöntöttem a megjelenteket, elsőként a fülemüle szonáta csendült fel, utána az est főszereplőjének a fülemülének a bemutatása következett, majd a Madarak és Fák Napja jeles ünnepünk kialakulásáról és az Akácfa utcai kiserdő madárvilágáról, a biodiverzitás fontosságáról és a túraútvonalról tartottam ismertetőt.

Kertész László előadása (Fotó: MME Tápió-vidéki HCS)

Kertész László előadása (Fotó: MME Tápió-vidéki HCS)

Az előadás végén meggyújtottuk és kiosztottuk a " szúnyogűző" olajjal feltöltött viharlámpákat és elindultunk a kialakított sétaúton. Elsőként egy kihelyezett B típusú odúban költő széncinege fiókáit tekintettük meg, a résztvevők nagy örömére. A túraútvonal mentén folyamatosan énekeltek a fülemülék, időnként a feketerigó, az örvös galamb, a barátposzáta, a csilpcsalp füzike és a szajkó hangját is hallottuk.

Köszönöm a jelenlévő a budapesti tagjainknak és fotós Barátomnak, Gábori Attilának a segítségét a program sikeres lebonyolításában. Remélem, hogy a résztvevők új ismereteket szerezve és élményekkel gazdagodva tértek haza. Jövőre találkozunk ugyanitt!

További fotók: https://photos.google.com/share/AF1QipP7A9Ial2_X-vPI8fK_lIC5-oXtxya1pfy4Zb8OWxivVD6COaCR_ecmAIhfJA2_fA?key=em9zWl9JbHc5YlFMQjBlRHdUUkdGLW5ld3FwNmF3

Kertész László