Szalakótafiókák gyűrűzése a Tápió-vidéken

Július 9.-én a „A tövisszúró gébics nyomában” elnevezésű programunk után, Nagykáta térségében kihelyezett szalakótaodúkat ellenőriztük.

Szalakóta fióka

Négy odúban összesen 19 fióka nevelkedett. 3 odúban megközelítőleg azonos korú madarakat találtunk, egy odúban viszont mint egy 2 héttel fiatalabb madarak voltak. Az egyik vércseládában a vörös vércse fiókák a láda szélén álltak, hamarosan kirepülnek. Ők már korábban meglettek jelölve. A mesterséges odúkihelyezéseknek köszönhetően, melyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park őrszolgálatának tagjaival közösen végzünk, térségünkben lassan emelkedik a szalakótaállomány. Olyan hajdani élőhelyekre is visszatért költeni napjainkban ez a színpompás, fokozottan védett madár, ahol évtizedekig nem fészkelt.  Jelenleg mint egy 110 mesterséges odúval várjuk őket, jövőre még a megtelepítésére alkalmas élőhelyeken újabb odúk kihelyezését tervezzük. Az idén 41 mesterséges odúban és kb. 16-18 természetes odúban költöttek térségünkben.

Kertész László

Az esemény galériája az alábbi linken érhető el:
https://photos.google.com/share/AF1QipO_1vfjhlSP-aipfob6fH3jd4jUnwJJ5PbIXHcR72qTXJW6T2DJIhlu527fQ0zIgw?key=dEY5OEZuYlp0bkRfNzdiVWp1eFdYNHozOWVtQXJn