Tarka sáfrány

Február második felében nemcsak a kertben nyíló, nemesített korai sáfrány fajtákban gyönyörködhetünk, hanem egyik vadon élő rokonuk, a tarka sáfrány is ilyenkor virágzik.

Tarka sáfrány (Fotó: Babai Dániel)

A tarka sáfrány (Crocus reticulatus) a nősziromfélékhez tartozó védett, hagymagumós évelő növény. (Igen, jól olvastad: nem hagymás és nem gumós, hanem hagymagumós. Tehát föld alatt gumóvá vastagodott szárában tápanyagokat raktároz, ezt a részt – a hagymához hasonlóan – buroklevelek borítják.) Hagymagumóiért nagy lelkesedéssel túrnak a vaddisznók. Lepelleveleinek színe fehér vagy halványlila, a külső lepelcimpáin látható három-három sötétebb csíkról ez a faj könnyen felismerhető.

 
A tarka sáfrány külső lepelcimpái sötéten csíkozottak (Fotók: Babai Dániel)

Érdekesség, hogy a sáfrányokat sokan „krókusz” néven ismerik, ez a tudományos elnevezésük, amely meghonosodott a köznyelvben is. A sáfrány elnevezés viszont a bibék sárgára festő színére utal, a rokonságba tartozó „jóféle sáfrány” (Crocus sativus) ugyanis az egyik legrégibb fűszernövény, amelyet többek között ételek aranysárgára festésére használnak. Azonban nemcsak színe, hanem ára is az aranyéval vetekszik. A kertekbe dísznövényként ültetett vagy hazánkban őshonos sáfrány fajok bibéje alkalmatlan fűszernek, azonban tavasszal ezek a növények kincset érő látványt nyújtanak.

 

Írta: Benedek Veronika

Tevékenység: