Tavaszi madárles program - különösen gyerekeknek, iskolai osztályoknak, csoportoknak ajánljuk

Megérkeztek az első gólyák és fecskék is, hamarosan itt lesznek a kakukkok és majd április vége, május folyamán a sarlósfecskék is hazatérnek. A Tavaszi madárles program idén is elindult, hogy Európa szerte nyomon követhessük négy, hosszú távú vonuló madárfajunk visszatérését!

 A programban résztvevő négy madárfaj: a fehér gólya, a kakukk, a füsti fecske és a sarlósfecske (a két utóbbi faj tagja a 2010-es fecskevédelmi év madarainak) vonulása  március közepétől egészen június végéig tart, míg az északabbra fekvő országok költőhelyeit is elérik. Dél-Európában, ahova hamarabb köszönt be a tavasz, már több megfigyelése van a felsorolt madaraknak. A napokban már nálunk is láttak kakukkot, Dél-Magyarországon!

Fontos eleme a programnak a társadalmi tudatosság növelése: szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. Akik figyelemmel kísérik a beérkezett információkat, s maguk is figyelik a madarakat, képet kaphatnak arról, hogy milyen változások történnek évről évre.

A programhoz egyénileg és csoportosan is lehet csatlakozni, különösen iskolai osztályok, szakkörök jelentkezését várjuk, a legtöbb megfigyelést feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak!

Magyar helyezettje is volt a Tavaszi madárles program elmúlt évi nemzetközi fotópályázatának! Erről részletesen olvashat itt >>


Hogyan lehet részt venni a programban?
A négy madárfaj első megfigyeléseit a www.springalive.net honlap magyar nyelvű oldalán lehet feltölteni, és egyben nyomon követni a madarak, a tavasz érkezését a honlap térképein.


Reméljük, minél többen csatlakoztok a játékos madármegfigyelő programhoz, és minél több család fog részt venni idén a madarak csodálatos vonulását figyelve. Hívjátok fel tanáraitok figyelmét is a madárlesre, amely új élményekben gazdag túrákat, és tudásotok bővítését is magában rejti!

 
 Látogassa meg Ön is a lakossági fecske oldalt, és megfigyeléseinek
feltöltésével segítse a hazai állományok védelméhez elengedhetetlen
állományfelmérést és nyomon követést.

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>

 

Köszönjük!

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.