Tavaszi madárles program - különösen gyerekeknek, iskolai osztályoknak, csoportoknak ajánljuk

Megérkeztek az első gólyák és fecskék is, hamarosan itt lesznek a kakukkok és majd április vége, május folyamán a sarlósfecskék is hazatérnek. A Tavaszi madárles program idén is elindult, hogy Európa szerte nyomon követhessük négy, hosszú távú vonuló madárfajunk visszatérését!

 A programban résztvevő négy madárfaj: a fehér gólya, a kakukk, a füsti fecske és a sarlósfecske (a két utóbbi faj tagja a 2010-es fecskevédelmi év madarainak) vonulása  március közepétől egészen június végéig tart, míg az északabbra fekvő országok költőhelyeit is elérik. Dél-Európában, ahova hamarabb köszönt be a tavasz, már több megfigyelése van a felsorolt madaraknak. A napokban már nálunk is láttak kakukkot, Dél-Magyarországon!

Fontos eleme a programnak a társadalmi tudatosság növelése: szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását. Akik figyelemmel kísérik a beérkezett információkat, s maguk is figyelik a madarakat, képet kaphatnak arról, hogy milyen változások történnek évről évre.

A programhoz egyénileg és csoportosan is lehet csatlakozni, különösen iskolai osztályok, szakkörök jelentkezését várjuk, a legtöbb megfigyelést feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak!

Magyar helyezettje is volt a Tavaszi madárles program elmúlt évi nemzetközi fotópályázatának! Erről részletesen olvashat itt >>


Hogyan lehet részt venni a programban?
A négy madárfaj első megfigyeléseit a www.springalive.net honlap magyar nyelvű oldalán lehet feltölteni, és egyben nyomon követni a madarak, a tavasz érkezését a honlap térképein.


Reméljük, minél többen csatlakoztok a játékos madármegfigyelő programhoz, és minél több család fog részt venni idén a madarak csodálatos vonulását figyelve. Hívjátok fel tanáraitok figyelmét is a madárlesre, amely új élményekben gazdag túrákat, és tudásotok bővítését is magában rejti!

 
 Látogassa meg Ön is a lakossági fecske oldalt, és megfigyeléseinek
feltöltésével segítse a hazai állományok védelméhez elengedhetetlen
állományfelmérést és nyomon követést.

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>

 

Köszönjük!

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.