Téli leltár készült a túzokokról

A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport és a "Túzok védelme Magyarországon" elnevezésű Life Nature program résztvevői, munkatársai téli szinkronizált számlálást végeztek január közepén, az akkor még kevésbé zord hidegben. A résztvevők az ország minden túzok élőhelyét terepjárókkal járták át és leltárba vették a telelő csapatokat, ahol lehetett ivari- és kor-összetételüket is.

Az eredményeket az alábbi táblázatos formában adjuk közre.

Téli országos szinkron túzokszámlálás 2006. január 13.-(14)

Populáció
Kakas
Tojó
Összesen
Mosoni-sík, Hanság
2
42
44
Duna-völgyi síkság
?
?
629
Dévaványai-sík
177
217
394
Csanádi puszták
33
33
Kis-Sárrét
0
0
0
Bihar
35
(3 indet.)
38
Hortobágy-Nagykunság
58
77
135
Borsodi Mezőség
6
5
11
Dél-Heves
2
8
10
ÖSSZESEN
313
349 + 632 indet.
1294
Forrás: Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport
(megjegyzés: indet. = meghatározatlan ivarú egyedek)

A számlálás eredményei nagyon biztatóak, reméljük, hogy a tavaszi törzsállomány is ezt fogja igazolni.

Néhány területen nem sikerült a szokásos tavaszi mennyiségeket regisztrálni, ezzel szemben a Duna-völgyi síkságon telelő létszám jelentősen meghaladta a dürgési időben számba vett madarak létszámát.

Sajnos egyesületünk működési területén is "létszámhiány" mutatkozott, de reméljük az első tavaszi szellők, visszahívják ősi szaporodó területeire a puszták óvatos madarát.

A tél eddig kedvezett számukra, kevés volt a hótakaró élőhelyeiken. A leesett hó nem okozott különösebb táplálkozási problémát és eddig nem kényszerültek vesztségekkel terhelt jelentősebb kóborlásra. Reméljük, hogy a mostani komoly hideghullám már nem tart sokig.

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.