Téli leltár készült a túzokokról

A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport és a "Túzok védelme Magyarországon" elnevezésű Life Nature program résztvevői, munkatársai téli szinkronizált számlálást végeztek január közepén, az akkor még kevésbé zord hidegben. A résztvevők az ország minden túzok élőhelyét terepjárókkal járták át és leltárba vették a telelő csapatokat, ahol lehetett ivari- és kor-összetételüket is.

Az eredményeket az alábbi táblázatos formában adjuk közre.

Téli országos szinkron túzokszámlálás 2006. január 13.-(14)

Populáció
Kakas
Tojó
Összesen
Mosoni-sík, Hanság
2
42
44
Duna-völgyi síkság
?
?
629
Dévaványai-sík
177
217
394
Csanádi puszták
33
33
Kis-Sárrét
0
0
0
Bihar
35
(3 indet.)
38
Hortobágy-Nagykunság
58
77
135
Borsodi Mezőség
6
5
11
Dél-Heves
2
8
10
ÖSSZESEN
313
349 + 632 indet.
1294
Forrás: Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport
(megjegyzés: indet. = meghatározatlan ivarú egyedek)

A számlálás eredményei nagyon biztatóak, reméljük, hogy a tavaszi törzsállomány is ezt fogja igazolni.

Néhány területen nem sikerült a szokásos tavaszi mennyiségeket regisztrálni, ezzel szemben a Duna-völgyi síkságon telelő létszám jelentősen meghaladta a dürgési időben számba vett madarak létszámát.

Sajnos egyesületünk működési területén is "létszámhiány" mutatkozott, de reméljük az első tavaszi szellők, visszahívják ősi szaporodó területeire a puszták óvatos madarát.

A tél eddig kedvezett számukra, kevés volt a hótakaró élőhelyeiken. A leesett hó nem okozott különösebb táplálkozási problémát és eddig nem kényszerültek vesztségekkel terhelt jelentősebb kóborlásra. Reméljük, hogy a mostani komoly hideghullám már nem tart sokig.

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.