Természetbúvár szeretnék lenni!

Szereted az állatokat? Szeretnéd őket jobban megismerni? Ha időt szánsz rájuk, sok felejthetetlen élménnyel ajándékoznak meg!
Állatokat megfigyelni bárhol lehet: egy buszmegállóban, a kertben, egy parkban, az iskolaudvaron. A lakott területeken sokféle madár él, és mivel emberek között élnek, sokkal bizalmasabbak, mint a „vadonban” élő társaik. Az alábbi tanácsok abban segítenek neked, hogy akár a természetben, akár a városban, elsajátíts néhány, az állatok megfigyeléséhez szükséges praktikát.

 
 Erdei fülesbagoly fiókák
(fotó: Monoki Ákos)

Hová menjek és mikor?
Keress olyan helyet, ahol a növényzet változatos, és két különböző helyszín találkozik, pl. egy tó partja, az erdőszél, egy folyótorkolat. Minden állatnak megvan az az élőhelye, amelyet a többivel szemben előnyben részesít. Egy területtel való ismerkedéskor idővel megtapasztalod, hogy miféle állatok élnek ott. Így például nem találkozhatsz házi verébbel vagy jégmadárral erdőben, de mezőn fakopáncs vagy csuszka szintén nem fog a szemed elé kerülni. 
A vadleshez legalkalmasabbak a kora reggeli és az esti órák, mert ezekben az időszakokban a legaktívabbak az állatok, ráadásul ekkor éjjeli és nappali állatokkal is találkozhatsz.    A tavasz és az ősz a madárvonulás időszaka, ezért ilyenkor több madárral találkozhatsz, mint máskor. Ha állatokat figyelsz meg, mindig próbáld meg beazonosítani hangjukat.

 

Jégmadarak
(fotó: Nagy András)
 


Az állatok megfigyeléséhez több dologra lesz szükséged:
1. Türelem – ezt a képességet bárki elsajátíthatja, megfelelő gyakorlással. Ehhez príma alkalmat nyújt a postán vagy egy boltban való sorban állás, egy iskolai ünnepség. Próbálj meg a várakozás perceiben türelmes és nyugodt maradni. Segít az, ha figyeled légzésedet és belégzéskor és kilégzéskor is számolsz magadban.

"Mikrokozmosz"
(fotó: Orbán Zoltán)


2. Leshely – keress magadnak egy olyan helyet, ahol kevésbé vagy feltűnő, és a környező területet is belátod. Ülj itt csendben, mozdulatlanul legalább 15-20 percen keresztül, mivel a félénk, nehezen megfigyelhető állatokat csak így láthatod. A legcélszerűbb, ha egy fának veted a hátad, ez kényelmes, és kisebb az esély, hogy észrevesznek. Ha a fa vagy más tereptárgy mögül nézegetsz ki, a mozgásod elárulhat.

3. Rejtőzködés – viselj kényelmes, terepszínű ruházatot és próbálj álcahelyeden mozdulatlan maradni, amit csak úgy tudsz megtenni, ha ellazítod magad. Óvakodj a széles kézmozdulatoktól, mivel leginkább kezed és arcod árul el.                                                Ha nyugodtan ülsz, egy köhögés vagy egy tüsszentés tönkreteheti erőfeszítéseidet. Tüsszentés közeledtekor helyezd mutatóujjad felső ajkad és az orrod közötti részre, köhögési inger elmulasztására pedig gyengén nyomd meg ádámcsutkádat – bár mindez nem olyan könnyű, gyakorold rendszeresen.

 
Rejtőzködés
(fotó: Orbán Zoltán) 
 

4. Illatok – szélcsendben az emberi test illata körülbelül 7,5 méteres körben terjed el. A madarak szaglása gyenge, de az emlősállatok megérzik a szagodat, mielőtt még látnátok egymást. Azonban, ha mozdulatlan vagy, nem fogja biztosan tudni, milyen irányból jön a szag. Leshelyed megválasztásakor vedd figyelembe, hogy merről fúj a szél, és lehetőleg a szél a megfigyelt helyről a te irányodba fújjon. Ezt az ujjad megnedvesítésével, majd felmutatásával ellenőrizheted: a benedvesített ujj egyik oldala hűvösebbé válik, erről fúj a szél.

Róka
(fotó: Orbán Zoltán)


5. Lopakodás – a terepen való csendes közlekedéshez meg kell tanulnod a lopakodó járást (talán már egy jó ideje használod, csak nem tudod, hogy ez az). Minden egyes lépés előtt nézd meg, hogy nem lépsz-e rá zörgő falevélre, ágdarabra. A súlyt tartó lábadat hajlítsd be kissé, súlyod a térdeden legyen, és csak akkor helyezd át a testsúlyt az előre lépő lábadra, ha már találtál számára egy zajtalan, biztos helyet. Először óvatosan rakd le a sarkad külső élét, majd a lábfejed külső szélén lassan gördítsd előre magad, egészen a lábujjakig. Lábaidat rendesen emeld fel, nehogy csoszogásoddal zajt csapj. Gyakorold a lopakodva járást – cserkészd be kutyádat vagy macskádat; figyeld, hogy milyen közel tudsz hozzáférkőzni anélkül, hogy észrevenne téged.

6. Látás – ahhoz, hogy észrevegyél egy vadállatot az erdő sűrűjében vagy a távolban, gyakorolnod kell egy kicsit másféleképpen látni. Tartsd tekinteted egy közepes távolságban lévő tárgyon és eközben próbáld feltérképezni a látómeződben lévő tárgyakat. Ezt perifériális látásnak hívják. Így sokkal könnyebb észrevenni a legapróbb mozgást, mint egyszerre csak egy pontra fókuszálni (ahogyan megszokhattad).

 "Ismerkedés a technikával"
(fotó: Czinege Anett)


7. Hallás – a vadállatok hallása sokkal élesebb, mint a miénk. Hallásodat úgy élesítheted, hogy füleid mögé tartod behajlított kezedet, így füleidet mintegy megnövelve jobban hallasz majd. A fejedet forgatva pedig meg tudod állapítani, hogy merről jön a hang. Gyakorold a különböző hangok beazonosítását!

8. Szagok – a madarak szaglása – kevés kivételtől eltekintve – gyenge, az embereké viszont elég jó. Használd a szaglásodat is a kirándulásaid során. Ez egy olyan képesség, amely fejleszthető. Ha vízzel benedvesíted orrnyílásaidat, szaglásod érzékenyebbé válik.

Szemlélődés
(fotó: Orbán Zoltán)

9. Vadállatok megfigyelése – a vadállatok fenyegetőnek találnak bennünket, ezért, ha becserkészel egyet, dermedj meg. A lopakodó járásnak az a nagy előnye, hogy bármelyik pillanatban mozdulatlanná tudsz válni, csak gyakorolni kell, hogy az egyensúlyodat ne veszítsd el -, ha pedig már nem bírsz úgy maradni, mozdulataid legyenek nagyon-nagyon lassúak. Fontos, hogy kezeidet ne mozgasd, legjobb, ha zsebre dugod azokat. Ha az állat mégis észrevett, tegyél úgy, mintha csak véletlenül lennél ott – ne nézz a szemébe, próbáld vele elhitetni, hogy nem vetted őt észre, és lassan távolodj tőle.

Milyen felszerelésre van szükségem?

"Varázsolok magamnak távcsövet!" 
(fotó: Orbán Zoltán)


Ha lakott területen teszel felfedező túrákat, nincs szükséged speciális eszközökre. Azonban a városon kívüli kalandozásaidhoz szerezz be néhány dolgot:

1. Távcső – a városi madarak és más állatok hozzá vannak szokva az emberek jelenlétéhez, így megfigyelésükhöz nem kell távcső. Terepen viszont az állatok zöme nem enged túlságosan közel magához, így a távolban lévő vidék pásztázásához jól jön egy messzelátó. Először is szabad szemmel szemlélődj az előbb elmondott „perifériális” látással, és ha felfigyelsz a terep egyes gyanús pontjaira, apró mozgásra, eltérő színezetű foltra, különleges formára, nézd meg azokat távcsővel is. Ha állatot vettél észre, vedd szemügyre figyelmesen a távcsővel onnan, ahol állsz, majd lassan, óvatosan közelíts hozzá, lehetőleg ne szembe vele, inkább oldalazva. Kerüld a nagy, hirtelen mozdulatokat. Néhány méter megtétele után újra nézd meg a távcsővel, majd megint közeledj hozzá egy keveset. Gyakran előfordul, hogy az állat akkor menekül el, amikor szemedhez emeled a távcsövet. Ha szabad szemmel is jól látod őt, inkább ne kísérletezz! Így nagyobb az esély, hogy nem riasztod el azonnal. Ha nem egyedül vagy, kerüljétek a beszélgetést, a felkiáltást, mert a vadállatok az emberi hangra is meneküléssel válaszolnak!


Milyen távcsövet szerezzek be?

"Milyen távcsövet szerezzek be?"
(fotó: Orbán Zoltán)

A távcső legfontosabb paraméterei a nagyítás és a frontlencsék átmérője. Ezek a számadatok általában a távcső házán láthatóak, a következő formában: 7x50, 8x30, 10x50, 12x40, 20x60, stb.  Például a 10x50 azt jelenti, hogy a távcső 10-szeres nagyítású, és a frontlencsék átmérője 50 mm.
Természetesen minél nagyobb a nagyítás, annál nagyobbnak látjuk a megfigyelt tárgyat. Minél nagyobb a frontlencse átmérője, annál élesebb és tisztább a kép, amely különösen fontos például az esti órákban, vagy borult, felhős időben. A jó távcsőnek az alábbiaknak kell megfelelnie:
- legyen elég fény, hogy a megfigyelés élvezetes legyen, ne kínszenvedés
- ütésálló legyen
- adjon kellően éles képet (inkább nagyobb, mint kisebb frontlencse átmérővel)
- ne legyen túl nagy nagyítású (maximum 7 vagy 8-szoros)

Összességében tehát 8x21 vagy 7x35 messzelátókat javasolunk.
Megfelelő távcsőért keresd fel boltunkat a Budapest, 1121 Költő utca 21.-ben, vagy írd le kérdéseidet a
mmebolt@mme.hu e-mail címre, mi válaszolunk neked.

"Látom a Holdat!"
(fotó: Orbán Zoltán)

2. Határozókönyv – az állatok részleteinek pontos megfigyelése mellett szükséged van határozókönyvre, amely bemutatja az adott állatcsoportot, növényeket, esetleg állatokat és növényeket egyaránt. Nézegesd gyakran a könyvet (vagy könyveket), hogy a benne szereplő élőlényeket minél jobban ismerd. Így, ha terepen látod őket, könnyebben fog beugrani, hogy hol is keresd. Ma már nagyon sokféle határozókönyvet lehet kapni. Fontos, hogy először egyszerűbb, a gyakoribb élőlényeket bemutató könyvet vásárolj, olyat, amiben kis gyakorlással eligazodsz, a világszínvonalú, részletes, nagyon sok fajt bemutató határozók pedig még várhatnak. Határozókönyvek boltunkban kaphatóak! Boltunk honlapja: bolt.mme.hu. Címünk: Budapest, 1121 Költő u. 21.

3. Jegyzetfüzet 
a. Vezess minden egyes kirándulásodról naplót.
b. Add meg a dátumot és a helyszínt – ez a szabály éppúgy vonatkozik a állatok megfigyelésére, mint a régészeti leletekre, amelyeknél dátum és hely megadása nélkül a tárgy majdnem, hogy értéktelen.
c. Írd le részletesen minden új fajjal történő találkozásodat, ugyanis a jegyzeteidet és a határozókönyv leírásait összehasonlítva könnyebben tudod beazonosítani az állatot. Nagy segítséget jelent a terepen készített rajz, még akár a részleteket nélkülöző vázlat is. Nem számít, hogy mennyire tartod magadat kétbalkezesnek, ezek a rajzok megkönnyítik az emlékezést az olyan részletekre, mint például a mintázat, a színezet, az állat arányai. Hosszú leírások helyett sokkal praktikusabb egy vázlatos rajz és esetleg néhány mellékelt mondat magyarázatként.

4. Nagyító – az apróságok sokszor érdekesebbek, mint a szabad szemmel jól látható részletek. Vizsgálj meg egy pókot, egy legyet, egy kis virágot (anélkül, hogy leszakítanád), ehhez nagy segítséget nyújt egy kézi nagyító. Boltunkban sokféle nagyító és más, természetbúvár felszerelés kapható. Nézz körül honlapunkon vagy látogasd meg szüleiddel boltunkat! Boltunk honlapja: bolt.mme.hu. Címünk: Budapest, 1121 Költő u. 21.

 
Erezet
(fotó: Imre Tamás)

 

Végül néhány íratlan szabály természetbúvároknak:

  • Mindig vidd haza saját szemetedet!
  • Tiszteld az élőlényeket! Ne tépj le élő növényt, ne fogj meg apró állatkákat, még akkor sem, hogyha otthon akarod meghatározni őket! Inkább készíts róluk rajzot!
  • Tartsd tiszteletben az állatok pihenését, lehetőleg úgy kíváncsiskodj, hogy közben ne zavard őket!
  • Tavasszal és nyáron fészkeket, tojásokat, fiókákat, kicsinyeket találhatsz. Csak nézd meg őket, ne nyúlj semmihez, és gyorsan menj onnan, hiszen amíg Te kíváncsiskodsz, a szülők nem tudják ellátni a kicsiket, és zavarásod a család pusztulását is jelentheti!
  • Rövidebb útjaidra is vigyél magaddal vizet és egy kis elemózsiát!
  • Kerüld a feltűnő színű és kényelmetlen ruházatot!

Izgalmas kalandokat és felejthetetlen élményeket kíván Neked az MME csapata!

 
Acélszínű csüngőlepkék
(fotó: Bajor Zoltán)

Felhasznált irodalom:  Duemsing, Edward-Milmoss A.B.: Backyard and beyond (Golden CO: Fulcrum 1992.)