Természetfotós és természetvédő: Máté Bence

Máté Bence a 2003-ban az "Év Természetfotósa" pályázaton az MME különdíját kapta. Korábban a BBC Wildlife Magazin és a londoni Természetrajzi Múzeum által kiírt "Az Év Természetfotósa" világpályázatain 2001-ben a 15-17 évesek kategóriájában kiemelt díjat kapott, 2002-ben elnyerte az Év Ifjú Természetfotósa címet, 2003-ban az állatportrék kategóriában kiemelt díjra tartották érdemesnek. Most néhány felvétele megjelenik honlapunk galériájában is.

- Már negyedszer kaptad meg a megtisztelő "Év Ifjú Természetfotósa" díjat. Hogyan lehet ezt elnyerni?
- Jó képekkel.... Az embernek nagyon nehéz a saját képeit bírálni, mert elfogult azokkal szemben. Egy külső szemlélő nem élheti át azokat az élményeket, amit a kép elkészítése adhatott. A szerző viszont nem tud elvonatkoztatni ezektől. Jó, ha figyelemmel kísérjük egymás munkáját, és tanulságokat vonunk le belőle. Igyekszem nagyon igényes lenni a képeimmel szemben, meg kell, hogy feleljenek az elvárásaimnak. Célokat tűzök ki magam elé, amiket meg is valósítok.

- Úgy tudom, nem csak ezzel a sikerrel dicsekedhetsz, egyéb díjakat is "begyűjtöttél". Melyek ezek?
- A BBC Wildlife Magazin és a londoni Természetrajzi Múzeum által kiírt "Az Év Természetfotósa" világpályázatain 2001-ben a 15-17 évesek kategóriájában kiemelt díjat kaptam, 2002-ben elnyertem az Év Ifjú Természetfotósa címet, 2003-ban az állatportrék kategóriában kiemelt díjra tartottak érdemesnek. Hazai pályázati sikereim főként a naturArt által kiírt "Év Természetfotósa" pályázathoz kötődik., ahol már négy alkalommal nyertem el az "Év Ifjú Természetfotósa" díjat, de felnőtt kategóriákban is értem el sikereket. A fentieken túl több önálló kiállításom is volt már, a következő februárban Budapesten kerül megrendezésre.

- Az idei "Év Természetfotósa" pályázaton az MME különdíját is elnyerted egy fotóddal. Mit ábrázol és hogyan készült ez a kép?
- Egy barna rétihéja néz farkasszemet az előtte repülő darázzsal. A kép elkészülése előtt négy napig szinte folyamatosan lessátorban ültem. Egyszer lefeküdtem a földre és el is aludtam. Két óra múlva a telefonom rezgésére ébredtem. Eddigre a rétihéja kis híján eltüntette zsákmányát és harcolt a hús szagára odagyűlt darazsakkal. 10 kocka ledarálása után egy parasztbácsi a fullánkosok segítségére sietett. A maradék húst oly mértékben meglepték a darazsak, hogy a ragadozó nem mert később visszaszállni.

- Mi vonzott a természetfotózáshoz?
- A természet sokszínűsége és apró csodái melyekben csodálattal tudok elmerülni. Egy kis terepi magány, vagy baráti együttlét mindig ráébreszt, hogy mennyivel különbözőbbek vagyunk, mint a média csapdájába esett emberek. Odakint teljesen át tud alakulni az ember értékrendje.

- Gondolom, a természetfotózás mellett a természet védelmét is fontosnak tartod.
- Két éve kezdtem ejtőernyőzni és volt alkalmam repülni a terület felett ahol felnőttem. Fentről látszik csak igazán, hogy mekkorára szűkültek össze azok az élőhelyek, ahol még nem látszódnak jelentősen emberi építmények. London felé repülve meg egyszerűen katasztrofális a helyzet. Ezek az élmények is megerősítették bennem a természetvédők munkájának fontosságát, én is közéjük sorolom magam. A mi felelősségünk, hogy megmentsük (szomorú, hogy ez a szó illik ide) a még meglevő értékeinket. Örömteli érzés az, ha szemmel látható eredményei vannak elhivatott tevékenységünknek.


További információ:
Máté Bence képei az MME Galériában

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.