Természetismereti túra a zeleméri templomromhoz- Beszámoló

Elmúlt szombaton lezajlott az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának legutóbbi túrája, melyet a Tócó-patak eredési helyéhez tettünk, meglátogatva a helyi jelentőségű védett területet. A kiváló, napos időben tett utunk végcélja a zeleméri  templomrom volt.

A kilátogatók megismerhették a terület történetét és legfontosabb természeti értékeit. A Tócó-völgyet, mint ökológiai folyosó bemutatását jól illusztrálták az öreg füzek, szilfák lombkoronájában mozgolódó füzikék és különféle pintyek csapatai és a túra legérdekesebb faja egy öreg békászó sas, mely szépen megmutatta magát, majd a lassú vízfolyást követve déli irányba siklott el.
 

Fituszfüzike (Fotó: Orbán Zoltán)
Fitiszfüzike
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

A csapat (Fotó: Koczka András)
A csapat
(Fotó: Koczka András)


A délelőtt során kényelmesen bejárva a védett területet természetesen nem csak a madarakkal foglalkoztunk, de jutott idő némi gombászásra, szederdézsmálásra és a kellemes napsütésben igen aktív nappali lepkék megfigyelésére, fotózására is. Hol kéneslepkék, gyöngyházlepkék és boglárkák, hol atalanta-, bogáncs-, tűz-, vagy szénalepkék vonzották a figyelmünket. Néhány napozó fürge gyík és erdei béka is előkerült, míg a Csonkatorony körül – számos más ízeltlábú között - földi poszméheket és sötétszárnyú tőrösdarazsakat lehetett megfigyelnünk.
 

Atalanta lepke (Fotó Bajor Zoltán) Boglárka lepke (Fotó: Orbán Zoltán)
Atalanta lepke
(Fotó: Bajor Zoltán)
Boglárkalepke
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Fürge gyík (Fotó: Orbán Zoltán)
Fürge gyík
(Fotó: Orbán Zoltán)


A kellemes és élményekben gazdag séta bizonyára sokaknak meghozta az étvágyát a szombati ebédhez.

Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet ennek a védett és természeti értékekben gazdag élőhelyre, melynek megőrzése közös célunk kell, hogy legyen!

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 Koczka András
MME Területi Iroda vezető

A fenti kis képen a zeleméri templomrom látható
(Fotó: Koczka András)

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.