Természetismereti túra a zeleméri templomromhoz- Beszámoló

Elmúlt szombaton lezajlott az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának legutóbbi túrája, melyet a Tócó-patak eredési helyéhez tettünk, meglátogatva a helyi jelentőségű védett területet. A kiváló, napos időben tett utunk végcélja a zeleméri  templomrom volt.

A kilátogatók megismerhették a terület történetét és legfontosabb természeti értékeit. A Tócó-völgyet, mint ökológiai folyosó bemutatását jól illusztrálták az öreg füzek, szilfák lombkoronájában mozgolódó füzikék és különféle pintyek csapatai és a túra legérdekesebb faja egy öreg békászó sas, mely szépen megmutatta magát, majd a lassú vízfolyást követve déli irányba siklott el.
 

Fituszfüzike (Fotó: Orbán Zoltán)
Fitiszfüzike
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

A csapat (Fotó: Koczka András)
A csapat
(Fotó: Koczka András)


A délelőtt során kényelmesen bejárva a védett területet természetesen nem csak a madarakkal foglalkoztunk, de jutott idő némi gombászásra, szederdézsmálásra és a kellemes napsütésben igen aktív nappali lepkék megfigyelésére, fotózására is. Hol kéneslepkék, gyöngyházlepkék és boglárkák, hol atalanta-, bogáncs-, tűz-, vagy szénalepkék vonzották a figyelmünket. Néhány napozó fürge gyík és erdei béka is előkerült, míg a Csonkatorony körül – számos más ízeltlábú között - földi poszméheket és sötétszárnyú tőrösdarazsakat lehetett megfigyelnünk.
 

Atalanta lepke (Fotó Bajor Zoltán) Boglárka lepke (Fotó: Orbán Zoltán)
Atalanta lepke
(Fotó: Bajor Zoltán)
Boglárkalepke
(Fotó: Orbán Zoltán)

 

Fürge gyík (Fotó: Orbán Zoltán)
Fürge gyík
(Fotó: Orbán Zoltán)


A kellemes és élményekben gazdag séta bizonyára sokaknak meghozta az étvágyát a szombati ebédhez.

Ezúton is szeretném felhívni a figyelmet ennek a védett és természeti értékekben gazdag élőhelyre, melynek megőrzése közös célunk kell, hogy legyen!

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 Koczka András
MME Területi Iroda vezető

A fenti kis képen a zeleméri templomrom látható
(Fotó: Koczka András)

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.