Több mint 125 ezer regisztrált madármegfigyeléssel ért véget az idei Tavaszi madárles

Öt madárfaj több mint 125 ezer egyedét figyelték meg az európai gyerekek a BirdLife International által szervezett Tavaszi madárles (Spring Alive) akcióban az idén. Magasan a legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 23. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával.


A legnagyobb számban (36%) füsti fecske megfigyeléseiket töltötték fel a résztvevők a Spring Alive honlapjára, második helyen (29%) a sarlósfecske végzett. A kakukk 23 százalékkal még felfért a dobogóra, míg hazánk egyik emblematikus madara, a fehér gólya a negyedik helyet szerezte meg (10%). Az idén új belépőként a gyurgyalag is versenybe szállt, de sereghajtóként végzett 3 százalékkal.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett akció sikerrel irányítja rá a figyelmet a klímaváltozásra, amely a madarak szokatlan viselkedésmintáin keresztül is érezteti hatását. A madarak megfigyelésével és az adatok gyűjtésével a résztvevők bekapcsolódhattak egy összeurópai monitoring vizsgálatba. A program európai részének lezárultával a megfigyelések nem érnek véget az idén. Szeptembertől a Dél-Afrikába elvonuló madarainkról kaphatunk képet, amint az ottani gyerekek regisztrálják a telelőhelyeikre érkező madarakat, így nyomon követhetjük a teljes migrációs ciklusukat az afrikai és az európai kontinens között. A résztvevők 2010-ben 103.582 megfigyelést regisztráltak Európa-szerte.

A programba az elmúlt években 38 európai ország kapcsolódott be és idén már az afrikai kontinensről is érkeznek majd migrációs adatok.

A program oldala: http://www.springalive.net/Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A fenti kis képen füsti fecske látható
(fotó: C. Korkosz)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.