Több mint 127 ezer madár megfigyelésével ért véget a 2011-es „Tavaszi madárles”

5 madárfaj, több mint 127 ezer egyedét figyelték meg az európai, ázsiai és afrikai gyerekek a 2011-es „Spring Alive” (Tavaszi madárles) játékos madármegfigyelő versenyben. Dél-Afrika részvételéven az idén először a füsti fecske, a sarlósfecske, a kakukk, a fehér gólya és a gyurgyalag teljes migrációs ciklusát nyomon lehetett követni a program honlapján.


Dél-Afrika madárvédelmi szervezete 465 feltöltött adattal zárta első kampányát. Magasan a legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 24. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával.

Az MME nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International az akcióval arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül is érezteti hatását. A legnagyobb számban (36%) füsti fecske megfigyeléseiket töltötték fel a résztvevők, második helyen (29%) a sarlósfecske végzett. A kakukk 23 százalékkal még felfért a dobogóra, míg hazánk egyik emblematikus madara, a fehér gólya a negyedik helyet szerezte meg (10%). Az idén új belépőként a gyurgyalag is versenybe szállt, de sereghajtóként végzett 3 százalékkal.

A résztvevők 2010-ben 103.582 megfigyelést regisztráltak Európa-szerte. A 2012-es kampány február 1-én indul majd.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A fenti kis képen füsti fecske látható
(fotó: C. Korkosz)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.