Több mint 127 ezer madár megfigyelésével ért véget a 2011-es „Tavaszi madárles”

5 madárfaj, több mint 127 ezer egyedét figyelték meg az európai, ázsiai és afrikai gyerekek a 2011-es „Spring Alive” (Tavaszi madárles) játékos madármegfigyelő versenyben. Dél-Afrika részvételéven az idén először a füsti fecske, a sarlósfecske, a kakukk, a fehér gólya és a gyurgyalag teljes migrációs ciklusát nyomon lehetett követni a program honlapján.


Dél-Afrika madárvédelmi szervezete 465 feltöltött adattal zárta első kampányát. Magasan a legtöbb megfigyelés Oroszországból és Olaszországból érkezett, Magyarország a 24. helyen végzett 113 hazatérő madár regisztrálásával.

Az MME nemzetközi ernyőszervezete, a BirdLife International az akcióval arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül is érezteti hatását. A legnagyobb számban (36%) füsti fecske megfigyeléseiket töltötték fel a résztvevők, második helyen (29%) a sarlósfecske végzett. A kakukk 23 százalékkal még felfért a dobogóra, míg hazánk egyik emblematikus madara, a fehér gólya a negyedik helyet szerezte meg (10%). Az idén új belépőként a gyurgyalag is versenybe szállt, de sereghajtóként végzett 3 százalékkal.

A résztvevők 2010-ben 103.582 megfigyelést regisztráltak Európa-szerte. A 2012-es kampány február 1-én indul majd.Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A fenti kis képen füsti fecske látható
(fotó: C. Korkosz)

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.