Több mint 350 embert csábított ki a nyárias idő az EMN Naplás tavi helyszínére

Az MME Budapesti Helyi Csoportja az elmúlt évekhez hasonlóan a XVI. kerületi Naplás tóhoz szervezte az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényét. A kellemes, napos időben több mint 350 ember látogatott ki hogy részt vegyen a változatos programokon.

EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)

A szervezők már kora reggel megkezdték az előkészületeket, hálókat állítottak, így 9 órakor máris gyűrűzéssel fogadták az első látogatókat.

EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)
A gyűrűzést Sarlós Dávid vezette


EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)
A nap legérdekesebb fogása egy kerti rozsdafarkú
volt, amely a naplás-tavi rendezvény elmúlt 7 évében
egy alkalommal sem került kézre


A tavon sajnos csak tőkés récéket lehetett látni, de a 14, hálóval befogott faj 42 példánya mindenkit kárpótolt. A program során Orbán Zoltán sok érdekességet mesélt a madarak viselkedéséről és vonulásáról, illetve bemutatta a hálók működését is.

EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)
A nagy résztvevői létszám ellenére mindenki megérinthetett 1-1 madarat,
illetve hallhatta a rendkívül gyors szívdobogásukat.


A nap folyamán összesen 35 faj 380 egyedét sikerült megszámolni, legnagyobb mennyiségben tőkés récéket.

A gyűrűzött fajok a következők voltak: erdei pinty: 3, barátposzáta: 7, zöldike: 2, erdei szürkebegy: 3, kerti rozsdafarkú: 1, barátcinege: 1,  széncinege: 5, kék cinege: 1, őszapó:11, csilpcsalpfüzike: 2, fitiszfüzike:1, csíz: 2, vörösbegy: 1, mezei veréb:1 példány.

Köszönet az önkéntes segítőknek, Balogh Katalinnak, Benesovits Nórának, Kocsi Attilának és Sarlós Dávidnak.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Lendvai Csaba, Szász Péter
A fenti kis képen az MME egyik standja látható
(fotó: Lendvai Csaba)

Kapcsolódó hírek

Parlagi sasok (Fotó: Horváth Márton)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve idén januárban tizenhetedik alkalommal szervezte meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya – hagyományaihoz hűen – 2020-ban is rajzpályázatot hirdet. Pályázni az év hüllője, a keresztes vipera megalkotásával, illetve melanisztikus – azaz fekete – erdei siklók, kockás siklók, vízisiklók rajzaival lehet.