Több mint 350 embert csábított ki a nyárias idő az EMN Naplás tavi helyszínére

Az MME Budapesti Helyi Csoportja az elmúlt évekhez hasonlóan a XVI. kerületi Naplás tóhoz szervezte az Európai Madármegfigyelő Napok rendezvényét. A kellemes, napos időben több mint 350 ember látogatott ki hogy részt vegyen a változatos programokon.

EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)

A szervezők már kora reggel megkezdték az előkészületeket, hálókat állítottak, így 9 órakor máris gyűrűzéssel fogadták az első látogatókat.

EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)
A gyűrűzést Sarlós Dávid vezette


EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)
A nap legérdekesebb fogása egy kerti rozsdafarkú
volt, amely a naplás-tavi rendezvény elmúlt 7 évében
egy alkalommal sem került kézre


A tavon sajnos csak tőkés récéket lehetett látni, de a 14, hálóval befogott faj 42 példánya mindenkit kárpótolt. A program során Orbán Zoltán sok érdekességet mesélt a madarak viselkedéséről és vonulásáról, illetve bemutatta a hálók működését is.

EMN Naplás tó 2012 (fotó: Lendvai Csaba)
A nagy résztvevői létszám ellenére mindenki megérinthetett 1-1 madarat,
illetve hallhatta a rendkívül gyors szívdobogásukat.


A nap folyamán összesen 35 faj 380 egyedét sikerült megszámolni, legnagyobb mennyiségben tőkés récéket.

A gyűrűzött fajok a következők voltak: erdei pinty: 3, barátposzáta: 7, zöldike: 2, erdei szürkebegy: 3, kerti rozsdafarkú: 1, barátcinege: 1,  széncinege: 5, kék cinege: 1, őszapó:11, csilpcsalpfüzike: 2, fitiszfüzike:1, csíz: 2, vörösbegy: 1, mezei veréb:1 példány.

Köszönet az önkéntes segítőknek, Balogh Katalinnak, Benesovits Nórának, Kocsi Attilának és Sarlós Dávidnak.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Lendvai Csaba, Szász Péter
A fenti kis képen az MME egyik standja látható
(fotó: Lendvai Csaba)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.