Több mint 4 ezer adatot töltöttek fel fél év alatt a Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program tavaszi indulása óta 4061 adatot töltöttek fel önkéntesek a www.herpterkep.mme.hu oldalra. A megfigyelések az ország minden részéről, sőt határainkon túlról is érkeztek, de a legtöbb adat Budapestről és környékéről származik.

zöld levelibéka


Minden hazai fajról érkezett be megfigyelés, a leggyakoribb kétéltűek a zöldbékák voltak, míg a hüllők között a fali gyík "végzett az élen".

Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program grafikon
A kétéltűek adatainak fajonkénti eloszlása


A feltöltött adatok időbeni eloszlása összefügg a kétéltűek és hüllők aktivitási időszakával. Áprilisban, májusban, valamint szeptemberben érkezett a legtöbb feltöltés.


Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program grafikon
Áprilisban, májusban és szeptemberben érkezett a legtöbb feltöltésAz oldalra 178-an küldtek be adatot. Voltak olyanok, akik a teljes szezonban folyamatosan tettek megfigyeléseket és volt aki egyedül elvállalta egy adott terület felmérést. A legtöbb önkéntes 2-10 megfigyeléssel gazdagította az adatbázist, de voltak olyanok is, akik 100-nál is többet töltöttek fel.


Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program grafikon
A feltöltések térbeli megoszlása (grafikonok: herpterkep.hu)


.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A felső kis képen zöld levelibéka látható
(fotó: herpterkep.hu)

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.