Több mint 4 ezer adatot töltöttek fel fél év alatt a Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapjára

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program tavaszi indulása óta 4061 adatot töltöttek fel önkéntesek a www.herpterkep.mme.hu oldalra. A megfigyelések az ország minden részéről, sőt határainkon túlról is érkeztek, de a legtöbb adat Budapestről és környékéről származik.

zöld levelibéka


Minden hazai fajról érkezett be megfigyelés, a leggyakoribb kétéltűek a zöldbékák voltak, míg a hüllők között a fali gyík "végzett az élen".

Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program grafikon
A kétéltűek adatainak fajonkénti eloszlása


A feltöltött adatok időbeni eloszlása összefügg a kétéltűek és hüllők aktivitási időszakával. Áprilisban, májusban, valamint szeptemberben érkezett a legtöbb feltöltés.


Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program grafikon
Áprilisban, májusban és szeptemberben érkezett a legtöbb feltöltésAz oldalra 178-an küldtek be adatot. Voltak olyanok, akik a teljes szezonban folyamatosan tettek megfigyeléseket és volt aki egyedül elvállalta egy adott terület felmérést. A legtöbb önkéntes 2-10 megfigyeléssel gazdagította az adatbázist, de voltak olyanok is, akik 100-nál is többet töltöttek fel.


Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program grafikon
A feltöltések térbeli megoszlása (grafikonok: herpterkep.hu)


.


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!A felső kis képen zöld levelibéka látható
(fotó: herpterkep.hu)

Kapcsolódó hírek

Vadlúdcsapatba beszálló vörösnyakú lúd a Hortobágyon (fotó: ifj. Oláh János)

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) idén novemberben – ebben a hónapban tartózkodik a legtöbb fokozottan védett vadlúd hazánkban – is megszervezte az országos vadlúdszinkront, melyhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számos önkéntese is csatlakozott.

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!