Több tavalyi madárészlelést hitelesített az MME Nomenclator Bizottsága

Az MME Nomenclator Bizottsága (NB) az idei év elején megvizsgálta a 2010  során előfordult faunaúj és 5 előfordulási adatnál kevesebbel rendelkező fajok adatait. 2010 legnagyobb madártani szenzációja kétségkívül a kékfarkú (Tarsyger cyanurus) első hazai előfordulása volt, amit ráadásul további két megkerülés követett az ősz folyamán.

Kékfarkú


Ezek közül két előfordulást már tudott is a NB bírálni, így a 2010. október 12-én, Lukács Zoltán által Tömördön fogott és gyűrűzött példány lett a hazai avifauna 403. hitelesítetten előfordult faja. Pár napra rá, 2010. október 16-án Lukács Máté fogott és gyűrűzött egy másik példányt is, mely a faj második hazai előfordulása volt. A gyűrűzést követően még napokig találkoztak mindkét madárral a helyszínre érkező megfigyelők.

A Bizottság szintén elfogadta a havasi csóka (Pyrrhocorax graculus) 2010. október 29-én, Szentpéterföldén Nagy Gábor, majd Gál Szabolcs által is megfigyelt fiatal egyedét. Ez a faj második hitelesített adata hazánkban, mellyel a havasi csóka kategóriát „ugrott”, vagyis B kategóriásból A kategóriás faj lett. B kategóriába azok a fajok taroznak, melyeknek utolsó hitelesített előfordulása 1950. január 1. előtti. A havasi csóka egyetlen korábbi előfordulása: 1933. január 24. Döröske, 1 ad. hím példány (Molnár L.).

Szintén hitelesítette a bizottság a keleti gerle (Streptopelis orientalis meena), és a bajszos poszáta (Sylvia cantillans) második, valamint a fecskesirály (Xema sabini) ötödik hazai előfordulását.

Fenti adatokat a többi bírált adattal együtt az MME NB 2010-es jelentésében fogja publikálni.
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


A fenti kis képen kékfarkú látható
(Fotó: Gyurácz József)

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.