Tokaji Partifecske Hajózás a Vonuló Madarak Világnapján

2023.05.13-án szombaton a Vonuló Madarak Világnapján, ismét megrendezésre kerül a Tokaji Partifecske Hajózás. Európa egyik legnagyobb természetes fészkelőhelyen lévő partifecske telepének meglátogatására kerül sor hajóval, a Tokajtól 9 km-re, Szabolcs-Zalkod térségében lévő szakadófalhoz, Prof. Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatójának kalauzolásával.

A hajózás időszakában érkeznek vissza tömegesen az afrikai telelő területről a partifecskék, zajlik a fészkelő üregek ásása, a párválasztás és a legkorábban visszaérkezett madarak fészkeiben már a tojásrakás és kotlás is megkezdődik. A partifecskékről, azok védelméről és kutatásáról, valamint a hajózás során meglátogatandó állományról a http://partifecske.mme.hu  honlapon olvashatóak részletes információk.

A program keretében 2023. május 13-án, szombaton, 11:00-kor, majd 13:00-kor indul két óra időtartamú hajójárat a tokaji Erzsébet híd rakamazi oldalánál található „Halra Bor” Étterem mögötti kikötőből (cím: Rakamaz, Horgász út 3, https://goo.gl/maps/cWwRAFXdz4QcBHqY6 ). Kérjük, hogy a résztvevők a hajó indulás előtt legalább 10 perccel legyenek a kikötőben, mert a hajójáratok a megadott időben indulnak el.

A hajójáratokra online jegyvásárlásra van lehetőség www.hajokirandulas.hu  oldalon, amelyet ajánlott igénybe venni, mert az utazók száma a hajón maximalizálva van és annak elérése után már nincs mód a helyszíni jegyvásárlásra az adott járatra. Árak: felnőtt 3.980 Ft/fő, kedvezményes (18 év alatt és 65 év fölött) 2.490 Ft/fő, Családi 5990 Ft. A jegyvásárlással kapcsolatosan e-mail cím: info@hajokirandulas.hu  

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.