Tollgyűjtemény a fészekben

A madarak egy része tollakat használ a fészek építésénél. Van azonban egy madár, mely kész gyűjteményt hoz létre!
 
Az őszapók télen csapatokban jelentek meg a cinkególyon mostanra inkább párokra szakadoztak, hogy fészket építsenek (Fotó: Papp László).


Az őszapók (Fotó: PappLászló(B)alatonfüred) a korai fészkelők közé tartoznak, sok helyen már neki is láttak a fészek építéséhez. Ehhez főleg növényi szálakat, mohát, zuzmót és rengeteg tollat használnak fel. Az elkészült fészket szinte lehetetlen észrevenni, hiszen oly művészi módon beleolvad a környezetbe, hogy csak az odaérkező madarat látva lehet felfedezni az alkotást. A tollat a bélelésre használják és szinte a környéken található összes madárfajtól találhatunk benne legalább 1-2 darabot. Bár a fészek elég kis méretű, ám ennek ellenére akár 1500 tollat is belezsúfolnak a szülők! Elképzelhető, hogy micsoda munka ennyi tollat összehodani, egy ilyen apró teremtménytől!

Ha időnk engedi, akkor most a napokban érdemes kimenni egy sétára, hiszen a fészeképítés az ország szinte bármely szegletében megfigyelhető kis szerencsével. Ha valaki már télen az etetőn látta ezeket az apró madarakat akkor tudja, hogy barátságosak és akár 2-3 méterről is gond nélkül figyelhetjük őket, nem zavartatják magukat. Ezt a bizalmas viselkedésüket most is tartják, így ha őszapót látunk, melynek toll (vagy más fészeképítő anyag) van a csőrében akkor mintegy 8-10 méteres távolságból bátran követhetjük, megfigyelve hogyan is épül a fészek, mit és hol "szerez" be hozzá. A fészeképítésben azonban ne zavarjuk meg, tartsuk meg a megfelelő távolságot.

Később amikor a fiókák kikelnek nagy élményt jelent ha az etetést is van módunk kilesni. Odabent ugyanis akár 11 apróság is rejtőzhet, így a szülők szinte megállás nélkül hordják a táplálékot számukra.

 

Kincses László