Tömeges gyurgyalagpusztítás a harkányi homokbányában

Mintegy 70 gyurgyalagot pusztítottak el ismeretlenek a harkányi homokbányában. A partfalba vájt, tojásokkal teli üregeket leveles faágakkal tömték be. Az MME Baranya Megyei Csoportja azonnal feljelentést tett az ügyben, a nyomozás jelenleg is folyik.

Baranya Megyei Csoport logó


A rendőrséggel közös helyszínelés során kiderült, hogy az elkövető 15 üreget zárt el, amelyből valószínűleg 10 lakott volt. A bűncselekmény akkor történt amikor a gyurgyalagok még a tojásokon kotlottak, ezért az üregekben tartózkodó szülőmadarak is elpusztultak.

elpusztíott gyurgyalag (fotó: Bank László)
A képen jól látszik, hogy az egyik betömött üreg mellett egy
szűk járaton keresztül próbált szabadulni a madár, sikertelenül
(fotó: Bank László)


A bányában már évtizedek óta fészkelnek gyurgyalagok. A művelés felhagyásakor, a terület rekultivációja során a bányatulajdonos a helyi csoport kérésére hagyott meg egy partfalszakaszt annak érdekében, hogy a madarak fészkelési lehetőségei ne szűnjenek meg. A legtöbb gyurgyalag - 23 pár - 1999-ben költött itt.

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft. Az elkövető tettével hozzávetőleg 7 millió forintos kárt okozott.

gyurgyalag (fotó: Máté Bence)
Gyurgyalag (fotó: Máté Bence)


A gyurgyalag az az egyik legszínpompásabb madarunk, hossza 25-29 cm, szárnyfesztávolsága 36-40 cm. A melegebb éghajlatú nyílt tájakat kedveli, művelt területeken, legelőkkel, bokrokkal, facsoportokkal tarkított élőhelyeken fordul elő. Költési viselkedése különleges, mivel partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik, és mint az ilyen fajok általában, a legkorábban elvonulók és a legkésőbb érkezők közé tartozik. A telet Afrikában tölti. Speciális táplálkozása és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása. A civil szervezet Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) országos felmérési programjának adatai alapján a gyurgyalag hazai állománya az elmúlt több mint tíz évben mérsékelten csökkenő tendenciát mutat.

A gyurgyalag a 2013-as év madara >>


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


MME Baranya Megyei Csoport, Orbán Zoltán, Szász Péter


Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) egy olcsó és egyszerű megelőző módszert – a potenciálisan veszélyes földfalak ponyvás letakarását ajánlja az építővállalatok és vállalkozások, a lakosság és az önkormányzatok figyelmébe (Fotók: Orbán Zoltán)

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte a tavasszal hazaérkező partifecskék beköltözése épületalapokba, építési földhányásokba. Olyan helyekre, ahol éppen ezért hónapokra le kell állítani a munkálatokat, vagy az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Az Oculudentavis valószínűleg apró rovarokkal táplálkozott (illusztráció: Han Zhixin)

Egy kínai, amerikai és kanadai kutatókból álló kutatócsoport azt állítja, hogy megtalálta a világ eddigi legkisebb méretű dinoszauruszát. Az őslényt az egyik kutató a legfurcsább leletként írta le, amivel valaha találkozott.

Csatlakozz te is a Föld Órájához! Ahogy minden évben, úgy idén is lesz Föld Órája! A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében most arra kérünk mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett.