Tovább romlott az Egyesült Királyság madarainak helyzete

Megjelent az Egyesült Királyság, a Csatorna-szigetek és a Man sziget madarainak helyzetét bemutató, sorrendben az ötödik elemzés (Birds of Conservation Concern – BoCC5), amely a jelzőlámpa színeihez hasonlóan vörös, borostyán és zöld kategóriákba sorolja be a terület 245 rendszeresen előforduló madárfaját. 

Sárgarigó (Fotó: Máté Bence)

A British Birds madártani folyóirat 2021. decemberi számában napvilágot látott elemzés sajnos a madárpopulációk állapotának folyamatos hanyatlását mutatta ki. Összesen 70 faj (az értékeltek 29%-a) szerepel most a vörös besorolásban, szemben az 1996-os, első felülvizsgálatban szereplő 36 fajjal. A legutóbbi, 2015-ös felülvizsgálat óta költőfajként kipusztult a sárgarigó. Tizenegy faj került át a vörös listára, míg csak hat faj került át a vörösről a borostyánra. Az újonnan felkerült fajok közé tartozik a globálisan veszélyeztetett villás viharfecske, de a korábban közönséges sarlósfecske, molnárfecske és zöldike is! Nem javult a mezőgazdasági területekhez kapcsolódó fajok, a hegyvidékekre jellemző fajok és a hosszú távú vonuló fajok általános állapota; sőt több ilyen faj is felkerült a Vörös listára. A telelő vízimadarak helyzete is egyre nagyobb aggodalomra ad okot. A kevés jó hír közé tartozik, hogy a célzott védelmi intézkedéseknek köszönhetően a rétisas a vörös kategóriából a borostyánba került át, vagy hogy a bölömbika korábban vészesen lecsökkent állománya is növekedésnek indult.

A fenti értékelés 1996. óta ötödik alkalommal jelent meg, egységes kritériumok alapján besorolva a madarakat az egyes kategóriákba, amelyek azonban nem teljesen egyeznek meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös listák összeállítására kiadott útmutatójával. A közreműködő szakmai szervezetek ezért az IUCN-kritériumok alapján is elvégezték az így már nemzetközi szinten összevethető elemzést. Sajnos nem meglepetés, hogy az így kapott kép sem kedvező: a 235 értékelt, rendszeresen előforduló faj 46%-a kihalással fenyegetett. Ha külön kezeljük a fészkelő és a telelő állományokat, akkor az elemzésben szereplő 285 populáció 43%-a fenyegetett kihalással.

Az elemzések figyelembe vették a madárfajok állománynagyságára, állományváltozására és elterjedésének változására vonatkozó adatokat, amelynek nagy részét a szigetország madárvédelmi egyesületeinek – többek közt az RSPB és a BTO – önkéntes felmérői, madarászai szolgáltattak.

Magyarország madárállományainak részletes elemzését az Agrárminisztérium és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által közelmúltban kiadott, Magyarország madáratlasza c. könyv mutatja be, amely a madaratlasz.mme.hu internetes címen érhető el

Kapcsolódó hírek

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.