Tüntetés a környezet- és társadalomromboló állami költségvetés ellen

2004. október 21-én 72 környezet és természetvédelmi civil szervezet - köztük az MME - tüntetést szervezett az Országház elé. A résztvevők komoly aggályokat fogalmaztak meg a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetési tervezetével kapcsolatban.Álláspontunk szerint a tervezett költségvetés súlyosan csorbítja a civil szervezetek közhasznú szerepvállalásának esélyeit, ezzel pedig több évtizedes munka eredményei kerülhetnek veszélybe. A civil érdekeken túl jelentősen csökken a Környezetvédelmi kormányzat mozgástere, mely az előre látható további létszámleépítések után nem tudja ellátni minden feladatát. Az európai Unió és benne Magyarország csak a fejlett civil társadalomra építve érheti el céljait. Számos területen (pl. környezeti nevelés, oktatás, egészségügy, veszélyeztetett fajok védelme, védett Natura 2000-es területek kezelése, tanácsadás, társadalmi tudatformálás...) dolgoznak elkötelezett civil szervezetek, melyek munkája nélkül szegényebb lenne az ország. A tüntetők képviselői egy petíciót nyújtottak át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részére, melyben konkrét ajánlásokat is tettek a költségvetés "zöld szemléletű" módosítása érdekében.

A fotókat Bajomi Bálint készítette

További információ:
Egy tüntetés képei

Kapcsolódó hírek

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!

Tojó fehérhátú fakopáncs

A fehérhátú fakopáncs minden tekintetben a legérdekesebb harkály fajunk. A Harkályvédelmi Szakosztály a faj országos felmérést tűzte ki célul a 2021-22-es években. Az alábbiakban a 2021-es felmérés eredményeit mutatjuk be.