Tüntetés a környezet- és társadalomromboló állami költségvetés ellen

2004. október 21-én 72 környezet és természetvédelmi civil szervezet - köztük az MME - tüntetést szervezett az Országház elé. A résztvevők komoly aggályokat fogalmaztak meg a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetési tervezetével kapcsolatban.Álláspontunk szerint a tervezett költségvetés súlyosan csorbítja a civil szervezetek közhasznú szerepvállalásának esélyeit, ezzel pedig több évtizedes munka eredményei kerülhetnek veszélybe. A civil érdekeken túl jelentősen csökken a Környezetvédelmi kormányzat mozgástere, mely az előre látható további létszámleépítések után nem tudja ellátni minden feladatát. Az európai Unió és benne Magyarország csak a fejlett civil társadalomra építve érheti el céljait. Számos területen (pl. környezeti nevelés, oktatás, egészségügy, veszélyeztetett fajok védelme, védett Natura 2000-es területek kezelése, tanácsadás, társadalmi tudatformálás...) dolgoznak elkötelezett civil szervezetek, melyek munkája nélkül szegényebb lenne az ország. A tüntetők képviselői egy petíciót nyújtottak át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részére, melyben konkrét ajánlásokat is tettek a költségvetés "zöld szemléletű" módosítása érdekében.

A fotókat Bajomi Bálint készítette

További információ:
Egy tüntetés képei

Kapcsolódó hírek

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a WWF Magyarország levelet intézett Nagy István agrárminiszterhez és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez a vagyontörvény módosítása ügyében.