Tüntetés a környezet- és társadalomromboló állami költségvetés ellen

2004. október 21-én 72 környezet és természetvédelmi civil szervezet - köztük az MME - tüntetést szervezett az Országház elé. A résztvevők komoly aggályokat fogalmaztak meg a Magyar Köztársaság 2005. évi költségvetési tervezetével kapcsolatban.Álláspontunk szerint a tervezett költségvetés súlyosan csorbítja a civil szervezetek közhasznú szerepvállalásának esélyeit, ezzel pedig több évtizedes munka eredményei kerülhetnek veszélybe. A civil érdekeken túl jelentősen csökken a Környezetvédelmi kormányzat mozgástere, mely az előre látható további létszámleépítések után nem tudja ellátni minden feladatát. Az európai Unió és benne Magyarország csak a fejlett civil társadalomra építve érheti el céljait. Számos területen (pl. környezeti nevelés, oktatás, egészségügy, veszélyeztetett fajok védelme, védett Natura 2000-es területek kezelése, tanácsadás, társadalmi tudatformálás...) dolgoznak elkötelezett civil szervezetek, melyek munkája nélkül szegényebb lenne az ország. A tüntetők képviselői egy petíciót nyújtottak át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részére, melyben konkrét ajánlásokat is tettek a költségvetés "zöld szemléletű" módosítása érdekében.

A fotókat Bajomi Bálint készítette

További információ:
Egy tüntetés képei

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.