Üdv újra itthon, "Veca"!

Aki követte "Veca" kalandjait az elmúlt egy hónapban, már bizonyára tűkön ülve várja, hogy a 2014-ben jeladóval felszerelt fehér gólya, mikor érkezik meg ipolyvecei lakhelyére.  Jó hírünk van! Megérkezett! Kollégáink értesítettek minket, hogy tegnap délután látták Vecát a fészkén, melyet az alábbi fotó is bizonyít.

"Veca" nem állt fel a fészekben, amíg ott voltunk, de ennyi repülés után ezt megbocsátjuk neki! (Fotó: Papp Ferenc)

Aki csak most kapcsolódik be "Veca" történetébe, de szeretné tudni mi történt a híres gólyával az elmúlt egy hónapban, olvassa el naplószerű összefoglalónkat:

Március 2: Indulás!
"Veca" idén szinte napra pontosan akkor kezdte meg többezer km-es vándorútját, mint a 2015-ös évben, a telet az előző évekhez hasonlóan, a Kék- és Fehér-Nílus közötti termékeny síkságon töltötte. 
Az első 10 napban 700 km-t tett meg a Nílus vonalát követve, majd március 10-én az Egyiptom és Szudán határán fekvő Nasszer-tó partján éjszakázott. 

Március 14: Hurgahda, de nem nyaralás!
"Veca" elérte a közkedvelt üdülőhelyet, Hurghadát, ahol egy közeli szigeten volt kénytelen vesztegelni egy napot, mert az erős ellenszél miatt nem tudott átkelni a Vörös-tengeren. 

Március 16: Sikeres átkelés!
A Vörös-tengeren történő sikeres átkelés után Akabai-öböl mentén szorosan a hegyek mellett egészen a tabai szállodákig jutott. 

Március 17-19: 200 km-es út!
Az egyiptomi luxusszállodákkal mit sem törődve "Veca" továbbállt, és 200 km megtétele után az izraeli Aradig jutott, majd másnap, alig 50km-nyi vonulás után megfordult és megpihent. 19-én sem siette el a dolgot és Jeruzsálem térségében érve délben megállt a vonulással.

Március 19-29: (Kényszer) pihenő?
"Veca" 10 napos pihenőt tartott Cisz-Jordániában, ahol a Holt-tenger környékén várta a kedvező időjárást a vonuláshoz. A 10 nap alatt kétszer nagyjából 40km tett meg összesen, ami nem nevezhető vonulásnak. A félsivatagos környezetben hosszan kivárt, melynek okát csak találgathatjuk. Valószínűleg az afrikai vonulás annyi energiát vett ki belőle, hogy fel kellett tölteni készleteit. Eddigi vonulása során már 2500km-et tett meg a vissza vezető úton.

"Veca" időközben annyira híres lett, hogy szerdánként a TV2 időjárás jelentésében is rendszerint beszámolnak útjáról.


"Veca" útjáról a TV2 is jelentést tett minden szerdán. A 03.23-i adás >>itt nézhető vissza.

Március 30: Törökország!
10 nap pihenés és a kedvező időjárásra való várakozás után "Veca" újra vonulásba kezdett, 29-én Libanon érintésével elérte Szíriát, majd megérkezett Törökországba. 

Április 2-5: Túl a nehezén! 
Fellélegeztünk, mikor "Veca" átkelt a Márvány-tengeren a Boszporusz tengerszorosnál és megérkezett Európába!  Másnap átkelt a Balkán-hegységen. Ezután két „laza” napja volt, 4-én 60km-t mozgott északnak és elérte az Al-Dunát, 5-én pedig 120km tett meg és a Kárpátok előterébe érkezett Ploesti közelében, miközben átrepült Bukarest felett.

Április 7: "Veca" Magyarországon!!! 
"Veca" április 6-án mégsem kelt át a Kárpátokon, ahogy számítottunk rá, hanem szépen eloldalazott annak előterében a Zsil-völgyéig. Másnap nagyon megindult és végre túljutott a Dél-Kárpátok bércein, sőt annyira belehúzott, hogy elérte Magyarországot Kiszombornál. Végül este 18.30-kor állt meg Algyőnél. 


"Veca" erdélyi útvonala és Magyarországra érkezése (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu)

Április 8: Meglestük Csongrádban!
Annyira vártuk érkezését, hogy meglátogattuk őt, kíváncsiak voltunk kikkel érkezett Csongrádba. Végül Ópusztaszer határában a Karakás telep tanyái közt lett meg "Veca". Egy kis, 5 példányból álló csapatban volt madarunk. Később érkezett egy hatodik gólya is, mely a többieket zaklatta, valószínűleg egy helyi madár, aki a területét próbálta védeni. 


"Veca" (bal szélső) és társai Ópusztaszernél (Fotó: Papp Ferenc)

Április 11: Ipolyvece!
"Vecát" sikerült videóra venni Kiskunlacháza közelében! Mielőtt elérte ipolyvecei fészkét, itt megphent kicsit.

A történet egyelőre itt véget ér, hiszen végre "Veca" megpihenhet otthonában! Reméljük hamarosan párja is megérkezik és családalapításba kezdenek!


"Veca" vonulási útvonala (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu)

 

 

Üdv itthon "Veca"!

 

"Veca" és a többi jeladós gólya részletes történetét az eszakigolyahir.hu oldalon olvashatják!

 

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.