Új madárgyűrűzési program

Április 15-én indult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület új madárgyűrűzési programja a CES (állandó ráfordítású gyűrűzés).

16 CES ponton indul meg a költő madaraink monitoringja. A CES program olyan információk gyűjtését tűzi ki céljául, amelyek segítenek feltárni a madárpopulációk változásait a költési időszakban történő gyűrűzés segítségével. A program a BTO (British Trust for Ornithology) által indított CES program alapjaira épül és az EURING számára kidolgozott EURO-CES programba integrálódik. A 2004-es év a program próbaéve. A programban minden gyűrűző részt vehet, aki a költési időszakban tud dolgozni egy helyen a CES protokollban leírt szabályok szerint és a kiválasztott hely megfelel a leírt kritériumoknak. A projekt hosszú távra tervezett, s az abból nyert adatok felhasználhatósága a minél több évet magába foglaló standard mintavételezéstől függ.

Az így gyűjtött adatokból többek között a következő információkat kaphatjuk:

Az évenként befogott adult madarak száma az EGYEDSZÁMVÁLTOZÁS indexét adja. A kirepülés utáni KÖLTÉSI SIKERről a juvenilis és az adult madarak aránya ad információt. Az évek közötti visszafogások biztosítanak adatokat az évek közötti adult TÚLÉLÉSI RÁTA meghatározásához. Az útóbbi két információt csak a gyűrűzésre alapuló CES program tudja biztosítani. Az így nyert adatok a populációk változását és annak hátterét segítenek megérteni más már futó monitoringprogramjainkkal (MMM, RTM) együttesen értelmezve.

Európában egyre több országban kezdik meg a CES alapjain a monitoring munkát és így hamarosan képet alkothatunk a gyakoribb fajok állományváltozásainak hátteréről. Az idei évben is több ország, köztük Csehország és hazánk csatlakozott a programhoz.

Az eddigi résztvevő országok, a program kezdeti éve és a mintavételi helyek - CES pontok száma:Az EURO-CES programról részletes információk az EURING honlapján olvashatók: http://www.euring.org/ces/index.htm

A legrégebben futó BTO CES programról és eredményeiről informáciok a BTO honlapján: http://www.bto.org/ringing/ringinfo/ces/index.htm


További információ:
Madárgyűrűzés

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.