Újabb sikeres fészekőrzési akciót zártunk Szerbiában!

Négy hónap után sikeresen véget ért a szerbiai parlagisas-fészekőr program, mely az országban az egyetlen ismert költőpár fészkének mindennapos folyamatos figyelésével a zavarások megelőzését és elhárítását tűzte ki célul.  A sok befektetett munkának köszönhetően szerencsésen felcseperedett és kirepülhetett Nada (jelentése: Remény), a legfiatalabb szerbiai parlagi sas.

Fotó: Radenko Cvejanov

A Bánság északi részén lévő territórium sajnálatos módon mára az egyetlen megmaradt fészkelő pár otthona az egész országban. A saspár már 2008 óta ismert, de a PannonEagle LIFE projekt kezdete előtt csak két szezonban volt sikeres költése. Azonban a projekt keretében zajló fészekőrzési program megalakulása óta, az eddigi két egymást követő költési időszakban is sikerült fiókát röptetniük.

A tavalyi évben a saspár fészke egy nagy viharban leszakadt. (A fiókák megmentéséről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak.) Emiatt a madarak idén új fészket raktak a közelben, de ezúttal a védett terület határán egy sokkal kevésbé elszigetelt helyen. Itt a környező területhasználati gyakorlat sajnos jóval nagyobb zavarást jelentett a madaraknak.

Szerencsére, március 15-től és a sasfióka kirepülésének napjáig a BirdLife Szerbia (Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület) csapata jelen volt a fészek közelében, hogy biztosítsa a finom egyensúlyt a sasok igényei és a helyi földhasználók igényei között. A siker kulcsa, hogy sikerült a megfelelő kompromisszumokat megkötni a helyi vadászokkal, gazdálkodókkal, gulyásokkal, helyszíni ellenőrökkel stb. A korai kaszálás és a kései kotlás egybecsúszása jelentette a legnagyobb kihívást, lévén hogy a kaszálás így épp a legérzékenyebb időpontban kezdődött. A helyi gazdálkodók jóindulatú közreműködése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megakadályozhassuk a zavarásokat és a fészek elhagyását.

Több mint 30 önkéntes járult hozzá munkájával az idei program sikeréhez. Odaadásukkal és kitartásukkal biztosították, hogy a fészket a 4 hónap során folyamatosan figyeljék, és így bármikor időben reagálhassanak a felmerülő problémákra. Emellett értékes adatokat gyűjtöttek a sasok viselkedéséről is. A nagyszerű csapat tehát egy új Remény-t adott!

Az idei egyetlen fióka végül július 23-án, hétfőn, délután 4 órakor kapott szárnyra először. Nada (Remény) nevét a BirdLife Szerbia felhívására közönségszavazattal választották. A név tökéletesen fejezi ki, hogy minden új sasfióka egy új reménység arra, hogy újabb párok alakuljanak a térségben, és megmaradhasson a parlagi sas szerbiai költőállománya.

Milica Miskovic

 

Kapcsolódó hírek

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!

Tojó fehérhátú fakopáncs

A fehérhátú fakopáncs minden tekintetben a legérdekesebb harkály fajunk. A Harkályvédelmi Szakosztály a faj országos felmérést tűzte ki célul a 2021-22-es években. Az alábbiakban a 2021-es felmérés eredményeit mutatjuk be.