Újabb érdekes adatok Lehelről, a jeladós kerecsenről

Lehel nevű kerecsensólymunk a 2007-ben felszerelt műholdas jeladónak köszönhetően újabb fontos adatokkal szolgált a faj vonulási szokásairól és viselkedésmintáiról. A legérdekesebb "felfedezés", hogy ezeknek a madaraknak mennyire más felfogásuk van a távolságról, mint nekünk embereknek.

Lehel, a jeladós kerecsen (Fotó: Orbán Zoltán)


Lehel a telet szokásához hűen Belgrád mellett töltötte és ahogy korábban február vége felé hazajött. Látva azonban, hogy milyen hó-, és táplálkozási viszonyok vannak itthon, másnap már megint Belgrád mellett volt. A "vonulás" kérdését tehát elég rugalmasan kezelte. Hasonló oda-vissza utat egyetlen vonulási időszakban eddig két esetben mutattak jeladós madarak, mindkét esetben első naptári éves kerecsenek "közlekedtek" Magyarország és Olaszország között oda-vissza.

kerecsensólyom (fotó: Bagyura János)
Kerecsensólyom (Fotó: Bagyura János)


A másik érdekesség, hogy Lehel nem a tavalyi gallyfészekhez tért vissza, hanem átment egy másik revírbe. Ez a revír régóta ismert, tavaly 3 fióka repült onnan (nyilvánvalóan egy másik pártól), ráadásul ez egy traverzen lévő láda. Vélhetően ez egy jobb minőségű revír, mint Lehel előző helye, több a táplálék, és a sólymok általában télen is ott tartózkodnak. Lehel áttelepülése egyben azt is jelzi, hogy az, hogy eltűnik egy fészkelőhelyről a sólyom, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy elpusztult.

Lehel, a jeladós kerecsen (fotócsapdás felvétel)
Lehel a tavalyi fészkében (fotócsapdás felvétel)


Ez a váltás természetesen sok más kérdést is felvet.

Mi történt az előző párral? Lehel az előző párjával ment át a jobb helyre, vagy az esetleg elpusztult hím helyére állt be? Jelent-e valamit a költési siker szempontjából az új hely? Be fog-e állni Lehel előző helyére egy másik pár? Ha ez tényleg jobb minőségű revír, akkor ez egyben azt is jelenti-e, hogy Lehel már nem fog vonulni télen, hanem itt marad?

Reméljük hamarosan ezekre is választ kapunk.


Kapcsolódó oldalak
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Prommer Mátyás, Szász Péter
A fenti kis képen Lehel látható
(fotócsapdás felvétel)


Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.