Újra indul a Tavaszi Madárles

A tavasz közeledtét jelezve visszatért hazánkba az első fehér gólya. Február 13-án látták az első madarat Tüskeváron. Helyi madarász tagjaink mai beszámolója szerint, a madár jól van és megtalálta fészkét.

Jobb alkalmat nem is találhattunk volna, hogy az MME idén is útjára indítsa "Tavaszi madárles" programját.

Immár harmadik éve veszünk részt ebben a nemzetközi ezdeményezésben www.springalive.net, amely elsősorban a gyerekek, osztályuk és családjuk számára kínál könnyű, élvezetes tavaszi madármegfigyelő játékot, nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget. Ez a pán-európai kezdeményezés a gyerekek természet iránti fogékonyságát négy, könnyen felismerhető madárfaj: a fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske megfigyelésével szeretné fejleszteni úgy, hogy a számítógépes ismeretek gyakorlása* és a *weblap böngészés közben a környezettudatos szemléletformálás se maradjon el. A program célja ugyanis, hogy minél több gyerek töltse fel a www.springalive.net oldalra a négy madárfajjal kapcsolatos idei első megfigyelését. Így az Európa-szerte *február 1-je és május 30-a* között feltöltött adatok segítségével a legfrissebb, online adatokat kapjuk e négy madárfaj vonulásáról

2007-ben több mint 16000 megfigyelés került fel 37 ország adatai alapján! Az eddigi eredményeknek is köszönhetően megtudtuk, hogy a meglehetősen enyhe tavaszok következtében vonuló madaraink az utóbbi években korábban érkeznek meg Európába és így hazánkba is, a megszokott időpontokhoz képest.

Figyelem! Idén új játékra hívjuk a szülőket és a pedagógusokat! Szervezzenek kirándulásokat, madármegfigyeléseket a környezetükben, akár az iskola kertjében vagy éppen egy iskolai kirándulás keretében! Csak annyit kell tenniük, hogy regisztrálják idei első megfigyelésüket a négy madárfaj bármelyike közül a www.springalive.net honlapon! A legelső egyedi és csoportos megfigyeléseket mind a négy madárfaj esetében díjazzuk! A megfigyelésükhöz mellékelt fényképekből vagy érdekes történeteikből a legjobbak is jutalomban részesülnek! Az idei résztvevők ráadásul egy ajándék karkötőt is kapnak a BirdLife International nemzetközi partnerszervezetünk támogatása révén. Reméljük, hogy 2008-ban még többen csatlakoznak hozzánk és csodálják a madarak vonulását!

A honlap Pedagógusoknak szóló melléklete sok új információval szeretné segíteni az iskolai csoportok részvételét a programban.

A Magyar Madártani Egyesület Madarász Suli és a Madarász Ovi programjaira iskolai és óvodai csoportok jelentkezését várja folyamatosan!

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.