Ukrán gyűrűs pajzsoscankó Magyarországon

Március közepén egy ukrán gyűrűs pajzsoscankót figyeltek meg a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Fertőújlak közelében elterülő Borsodi dűlőben (Pellinger Attila, Hadarics Tibor).

Ukrán gyűrűs pajzsoscankó (Fotó: Hadarics Tibor)

Amikor egy külföldi gyűrűs madár adatai bekerülnek a magyar madárgyűrűzési adatbankba, egy adatkérő e-mailt küldünk ki az adatbankot működtető rendszer  (Tringa) segítségével a megfelelő központnak. Bár háború van Ukrajnában, az adatkérő e-mail a megszokott módon elküldésre került az ukrán központnak és a színes gyűrű kódrendszer (cr-birding.org) alapján a megfelelő projektnek. Megnyugtató módon igen gyorsan megérkezett a válasz a madarat gyűrűző kollégától, a részletes gyűrűzési adatokkal.

A megfigyelt pajzsoscankót 2020. július 20-án gyűrűzték a Tylihul-folyó torkolatvidékén (Mikolajivi terület, gyűrűző: Oleg Formanyuk).  Ez az első Ukrajnában gyűrűzött pajzsoscankó, ami megkerült Magyarországon.


A megfigyelt pajzsoscankó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

Korábban negyven külföldi gyűrűs példány adatai kerültek be a magyar madárgyűrűzési adatbankba. Ezek közül a legtöbbet Hollandiában (Frízföld, 12 példány), Fehéroroszországban (Turov határában, 10 példány), valamint Finnország több területén (6 példány) gyűrűzték. Ezeken kívül Csehországban, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Svédországban és Afrikában, Maliban és Szenegálban jelölt példányok kerültek meg itthon.
Magyarországon eddig 1759 pajzsoscankót gyűrűztek a tavaszi és az őszi vonulási időszakban. Ezek közül 37 példány került meg külföldön, Európa számos országában. A legtávolabbiakat Észak-Oroszországból, valamint Afrikából, Maliból, Szenegálból és Tunéziából jelentették vissza. Korábban, 2021-ben egy hazai gyűrűs példány a Krím-félszigeten is megkerült (Karkinit-öböl).


Pajzsoscankó megkerülések a Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban (Madárgyűrűzési Központ)

A pajzsoscankó Eurázsia északi részének nedves, mocsaras területein fészkel. Hosszútávú távú vonuló, a Kárpát-medencén átvonuló állomány a telet Afrika Szaharán túli területein tölti. Ősszel és tavasszal nagy számban lehet megfigyelni árasztásokon, vizenyős gyepeken, halastavakon.

További információ és megkerülési térképek a pajzsoscankóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: 
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-phipug

Ennek a madárnak a gyűrűzési helyétől 50-60 kilométerre jelenleg háború zajlik. Reméljük, hogy mielőbb béke lesz és a háborús híreket felváltják az újjáépítésről, az élet újrakezdéséről szóló cikkek vagy az ilyen eredményeket bemutató kis hírek. Az Ukrán Madárgyűrűzési Központ a Schmalhausen Zoológiai Intézet része, amely Kievben található. A központ munkatársaival március közepén váltottunk levelet. Jelenleg nem tartózkodnak az irodában, a központvezető és családja biztonságos zónában vannak. Egyik munkatársuk viszont Kiev északnyugati részén él, ahol heves harcok voltak korábban. Bízunk a legjobbakban.


Ukrán gyűrűs pajzsoscankó (Fotó: Hadarics Tibor)