Ünnepeljük együtt a tavasz érkezését!

Hivatalosan 2009. február 1-én indult a BirdLife International Tavaszi madárles programja. Ez a nemzetközi madármegfigyelő program már 4 éves, és hagyományaihoz hűen a gyerekek, tanáraik és a szülők négy tavaszi madárfaj érkezését követhetik nyomon szerte Európában. Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az első gólyák hazaérkezésével, március közepe táján indítja a programot!

 


A játékban négy gyakori és könnyen felismerhető madárfaj szerepel, melyek különböző időpontokban érkeznek vissza téli szálláshelyeikről Európába. Márciusban érkeznek meg az első fehér gólyák, április folyamán a füsti fecskék és a kakukkok, míg májusban a sarlósfecskék érkeznek haza. A programban résztvevő négy madárfaj vonulása március közepétől egészen június végéig tart, míg a legészakibb országok költőhelyeit is elérik.

Ezekkel a megfigyelésekkel tudományos ismeretekre is szert tehetnek a gyerekek! Míg a kirándulásaik során közvetlenül találkoznak a természettel és az élőlényekkel, addig a program másik részében az informatikai képességeiket fejleszthetik. Nem titkolt, és fontos eleme a programnak a társadalami tudatosság növelése: szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását.

Programismertető

Hogyan vehetsz részt a programban?

A programban úgy tudsz részt venni, hogy a négy említett madárfaj első megfigyelését regsztrálod a www.springalive.net oldalon, ahol közben nyomon követheted a többi madár és a tavasz érkezését is a honlap térképein. A legtöbb megfigyelést feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak!

Reméljük, minél többen csatlakoztok a játékos madármegfigyelő programhoz, és minél több család fog részt venni idén a madarak csodálatos vonulását figyelve. Hívjátok fel tanáraitok figyelmét is a madárlesre, amely új élményekben gazdag túrákat, és tudásotok bővítését is magában rejti!

További információ:

Berényi Zsombor,
MME, program koordinátor (20/354-8505),
e-mail: berenyi.zsombor@mme.hu

Schmidt Emese,
MME, program munkatárs, környezeti nevelő (30/579-7141),
e-mail: schmidt.emese@mme.hu

 


 Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.