Ünnepeljük együtt a tavasz érkezését!

Hivatalosan 2009. február 1-én indult a BirdLife International Tavaszi madárles programja. Ez a nemzetközi madármegfigyelő program már 4 éves, és hagyományaihoz hűen a gyerekek, tanáraik és a szülők négy tavaszi madárfaj érkezését követhetik nyomon szerte Európában. Magyarországon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az első gólyák hazaérkezésével, március közepe táján indítja a programot!

 


A játékban négy gyakori és könnyen felismerhető madárfaj szerepel, melyek különböző időpontokban érkeznek vissza téli szálláshelyeikről Európába. Márciusban érkeznek meg az első fehér gólyák, április folyamán a füsti fecskék és a kakukkok, míg májusban a sarlósfecskék érkeznek haza. A programban résztvevő négy madárfaj vonulása március közepétől egészen június végéig tart, míg a legészakibb országok költőhelyeit is elérik.

Ezekkel a megfigyelésekkel tudományos ismeretekre is szert tehetnek a gyerekek! Míg a kirándulásaik során közvetlenül találkoznak a természettel és az élőlényekkel, addig a program másik részében az informatikai képességeiket fejleszthetik. Nem titkolt, és fontos eleme a programnak a társadalami tudatosság növelése: szeretnénk felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, mely a madarak korábbi hazaérkezésén és a vonulási útvonalak megváltozásán keresztül érezteti hatását.

Programismertető

Hogyan vehetsz részt a programban?

A programban úgy tudsz részt venni, hogy a négy említett madárfaj első megfigyelését regsztrálod a www.springalive.net oldalon, ahol közben nyomon követheted a többi madár és a tavasz érkezését is a honlap térképein. A legtöbb megfigyelést feltöltő gyerekek (osztályok, csoportok) ajándék karkötőket és kitűzőket kapnak!

Reméljük, minél többen csatlakoztok a játékos madármegfigyelő programhoz, és minél több család fog részt venni idén a madarak csodálatos vonulását figyelve. Hívjátok fel tanáraitok figyelmét is a madárlesre, amely új élményekben gazdag túrákat, és tudásotok bővítését is magában rejti!

További információ:

Berényi Zsombor,
MME, program koordinátor (20/354-8505),
e-mail: berenyi.zsombor@mme.hu

Schmidt Emese,
MME, program munkatárs, környezeti nevelő (30/579-7141),
e-mail: schmidt.emese@mme.hu

 


 Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.