Ürgeöntésért kaptak ketten felfüggesztett börtönt

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén öntött ürgét két siófoki férfi augusztusban – felfüggesztett börtönre ítélte őket a bíróság.

Ürge (Fotó: MME archívum).


A Siófoki Járási Ügyészség fokozottan védett élő szervezet egyedeinek pusztulását okozó természetkárosítás bűntette és lopás miatt bíróság elé állított két siófoki férfit. A két férfi még augusztusban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén ürgét öntött, majd az ürgelyukból menekülő állatok közül hármat megfogtak, és késsel elvágták a torkukat. A vádlottakat a rendőrök a helyszínen elfogták.

A természetes körülmények között a parlagi sas és a kerecsensólyom számára elsődleges táplálálékbázist jelentő ürge fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 250 000 forint, így a három ürge vonatkozásában az együttes elkövetési érték 750 000 forint.

A vádlottakat a Siófoki Járási Ügyészség bíróság elé állította, a bíróság két évi börtönben végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, a büntetés végrehajtását azonban 3 év próbaidőre felfüggesztette.

 

Forrás: hvg.hu

 

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.