Vadászturizmussal kapcsolatos problémák Szerbia és Montenegróban

Szerbia és Montenegró vezető természetvédő szervezetei petíciót nyújtottak be kormányuknál, amelyben tiltakoznak a fürj és a vadgerle vadászata ellen. Kiderítették, hogy a szervezett vadászatok során hatalmas mennyiségű madár kerül terítékre.

Ez a két faj vadászható augusztus 1-től szeptember 30-ig Szerbia és Montenegróban, míg a környező országokban védettek. A helyi vadászok nem érdekeltek a fürj és a vadgerle vadászatában, annál inkább a külföldről (elsősorban Olaszországból) érkezők. A vadásztársaságok a vendégek igényeinek hatékonyabb kielégítése céljából használnak hívóhangokat, amelyet tiltanak a szerb törvények és a Berni Egyezmény is. A fürjek több, mint 90%-át - elsősorban Vojvodina tartományban - illegális technikák segítségével ejtik el, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen vadász akár 300 példányt is el tudjon ejteni. Marko Tucakov a Vajdasági Madárvédelmi Egyesület bizottsági tagja hozzátette, hogy nem ritka, hogy védett fajok is áldozatul esnek, mint például a veszélyeztetett haris, továbbá problémát okoz, hogy a vadászati felügyelők képtelenek ellenőrizni a vadásztársaságok tevékenységét. A fenti problémák miatt két egyesület (The Bird Protection and Study Society of Vojvodina and League for Ornithological Action of Serbia and Montenegro) vadászati tilalmat indítványoz mindkét fajra, továbbá kérik, hogy töröljék ezeket a vadászható fajok listájáról és tegyék védetté.

A két egyesület kéréssel fordult az európai természetvédelmi szervezetekhez, hogy segítsenek céljaik elérésében, írjanak levelet a Szerb Köztársaság illetékes minisztereinek, amelyben felhívják a figyelmet a problémára és szorgalmazzák a vadászati tilalmat, valamint a fajok védetté nyilvánítását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kérésüknek megfelelően a mellékelt levelet írta.

A BirdLife International nemrég közreadott jelentése szerint a fürj és a vadgerle az Európában kedvezőtlen védelmi helyzetű fajok kategóriájába tartozik.

További információ:
MME levél (pdf formátumban) | A BirdLife International híre | Nő a veszélyeztetett madárfajok száma Európában

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.