Vadászturizmussal kapcsolatos problémák Szerbia és Montenegróban

Szerbia és Montenegró vezető természetvédő szervezetei petíciót nyújtottak be kormányuknál, amelyben tiltakoznak a fürj és a vadgerle vadászata ellen. Kiderítették, hogy a szervezett vadászatok során hatalmas mennyiségű madár kerül terítékre.

Ez a két faj vadászható augusztus 1-től szeptember 30-ig Szerbia és Montenegróban, míg a környező országokban védettek. A helyi vadászok nem érdekeltek a fürj és a vadgerle vadászatában, annál inkább a külföldről (elsősorban Olaszországból) érkezők. A vadásztársaságok a vendégek igényeinek hatékonyabb kielégítése céljából használnak hívóhangokat, amelyet tiltanak a szerb törvények és a Berni Egyezmény is. A fürjek több, mint 90%-át - elsősorban Vojvodina tartományban - illegális technikák segítségével ejtik el, amely lehetővé teszi, hogy egyetlen vadász akár 300 példányt is el tudjon ejteni. Marko Tucakov a Vajdasági Madárvédelmi Egyesület bizottsági tagja hozzátette, hogy nem ritka, hogy védett fajok is áldozatul esnek, mint például a veszélyeztetett haris, továbbá problémát okoz, hogy a vadászati felügyelők képtelenek ellenőrizni a vadásztársaságok tevékenységét. A fenti problémák miatt két egyesület (The Bird Protection and Study Society of Vojvodina and League for Ornithological Action of Serbia and Montenegro) vadászati tilalmat indítványoz mindkét fajra, továbbá kérik, hogy töröljék ezeket a vadászható fajok listájáról és tegyék védetté.

A két egyesület kéréssel fordult az európai természetvédelmi szervezetekhez, hogy segítsenek céljaik elérésében, írjanak levelet a Szerb Köztársaság illetékes minisztereinek, amelyben felhívják a figyelmet a problémára és szorgalmazzák a vadászati tilalmat, valamint a fajok védetté nyilvánítását.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kérésüknek megfelelően a mellékelt levelet írta.

A BirdLife International nemrég közreadott jelentése szerint a fürj és a vadgerle az Európában kedvezőtlen védelmi helyzetű fajok kategóriájába tartozik.

További információ:
MME levél (pdf formátumban) | A BirdLife International híre | Nő a veszélyeztetett madárfajok száma Európában

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.