Vadludak

A madárvonulás szó hallatán a legtöbb embernek a nálunk fészkelő, és tőlünk ősszel délre induló madarak jutnak eszébe. Vannak azonban olyan vándorok, akik éppen ilyenkor érkeznek hozzánk északról.

Nagy lilikek (Fotó: Csonka Péter)

A madárvonulás a változó környezeti feltételek miatt alakult ki. Ahogy az északi félgömbön beköszönt az ősz, a vonuló madarak többsége dél felé indul. A tundrán és a tajgán fészkelő vadludak is ekkor érkeznek hazánkba, és egyre nagyobb csapatokban gyülekeznek a vizes élőhelyeken. Ha keményre fordul a tél, továbbindulnak tőlünk délebbre fekvő, enyhébb időjárású területek felé, enyhe teleken azonban végig nálunk maradhatnak. Korán reggel nagy csapatokban indulnak el táplálkozóhelyeik felé, elsősorban mezőgazdasági területekre, amelyek akár 50-100 km-es távolságra is lehetnek az éjszakázóhelyektől, ahova sötétedéskor térnek vissza. Csapataikban elsősorban a vetési lúd (Anser fabalis), a nagy lilik (Anser albifrons) és a hazánkban is fészkelő nyári lúd (Anser anser) figyelhető meg, de kis szerencsével ritkább fajokat is megpillanthatunk.

A 2020-ban 20. éve megrendezett Tatai Vadlúd Sokadalom a COVID-19 járvány miatt rendhagyó módon nem egy, hanem nov. 14. és dec. 20. között több kisebb, hétvégi rendezvény formájában zajlik. A programokra ide kattintva lehet regisztrálni.

 

Írta: Dr. Benedek Veronika

 

Tevékenység: