Vázában költő széncinege

A költés azért különösen izgalmas időszak a madárkedvelők számára, mert a kedvenceink ilyenkor újabb és újabb különleges viselkedéssel lepnek meg bennünket. A legutóbbi ilyen megfigyelés egy évek óta vázában fészkelő széncinegéről szól.

 

A széncinegékről köztudott, hogy gyakran költenek számunkra furcsának tűnő helyeken, például levélszekrényben. Az azonban még ettől az alkalmazkodóművésztől is nagy teljesítmény, hogy képes megtelepedni egy szűk nyakú, függőlegesen álló, jó 30 cm mély vázában.

Ez azért különösen problémás hely, mert a felső bejárati nyílás miatt - ha a madarak nem jól mérnék fel a körülményeket - a csapadékvíz bejuthatna a fészekbe, ezzel a tojások vagy a fiókák kihűlését, fulladását okozva. Ebben az esetben - amint azt a cinegék jól felismerték - ez a veszély nem fenyeget, mivel a váza egy garázsbejárat feletti polcon, a tető alatt, esőtől védetten áll. 

A riport szombati készítésekor a nagy fiókák már 4-5 nappal a kikelés előtti fejlettségűek voltak, sajnos azonban a váza alig néhány centiméter átmérőjű szűk nyakán keresztül képtelenség volt őket lefényképezni. 


 A madarak a bal oldali vázában költenek már évek óta. ...
 

... A sárga legyekből álló eleséggel a fészekhez érkező széncinege
először a madáretető tetejére száll, majd ...
 
 
 ... átugrik a vázára, ...
 
 
 ... ahol ezt követően szó szerint át kell préselnie magát a
rendkívül szűk nyakon. ...
 
 
... Miután megetette az éppen soron következő fiókát, a szülő vár néhány
másodpercet, amíg az megfordul, hogy "átvehesse" tőle az erős
hártyába burkolt, ezért szállítható ürülékcsomagot, amit a
fészek tisztántartása
érdekében kihoz onnan
(Fotók és szöveg: Orbán Zoltán).

 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
adományával is hozzájárulhat a madarak
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>

 

     Köszönjük!

 

 Az MME honlapjának fejlesztése az Európai Unió
támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával
valósult meg a TÁMOP-2.5.1-07/1-2008-0098 projekt
keretében

 

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.